Από την έντυπη έκδοση
Της Αγγελικής Κοτσοβού
[email protected]
Έχουν περάσει πάνω από επτά χρόνια από την περίφημη προειδοποίηση του Τζορτζ Σόρος για τον χρυσό. «Όταν τα επιτόκια είναι χαμηλά, έχουμε συνθήκες που “γεννούν” φούσκες και αυτό συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Και η απόλυτη φούσκα είναι ο χρυσός», υποστήριζε το 2010, για να αναθεωρήσει μερικά χρόνια αργότερα. Μάλιστα, το 2016, ο δισεκατομμυριούχος μεγαλοεπενδυτής αύξησε σημαντικά τις θέσεις του σε χρυσό.
Δεν είναι μόνο ο Σόρος που θαμπώνεται από τη «λάμψη» του πολυτίμου μετάλλου, που αποτελεί φέτος ισχυρό πόλο έλξης για τους επενδυτές που τρομάζουν εξαιτίας της απειλής ενός πυρηνικού πολέμου. Η στροφή προς ασφαλή καταφύγια -όπως ο χρυσός, το ιαπωνικό γιεν, αλλά και κρατικό χρέος υψηλής ποιότητας- έχει οδηγήσει την τιμή του πολύτιμου μετάλλου πάνω από τα 1.330 δολάρια ανά ουγκιά, στα υψηλότερα επίπεδα 12μήνου. Στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, ο χρυσός έχει ανατιμηθεί πάνω από 7% και σχεδόν 16% από τις αρχές του έτους.
Σε έναν κόσμο που ηχούν τύμπανα πολέμου, ο χρυσός αποτελεί υπήνεμο λιμάνι για τους επενδυτές, γεγονός που προοιωνίζεται ακόμη μεγαλύτερα κέρδη για το πολύτιμο μέταλλο. Πέραν της γεωπολιτικής αβεβαιότητας, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που ενισχύουν τη λάμψη του: Οι περισσότεροι αφορούν τις ΗΠΑ και τους χειρισμούς της κυβέρνησης Τραμπ, χειρισμοί που σε μεγάλο βαθμό πιέζουν προς τα κάτω το δολάριο.
Οι πρόσφατες απειλές του Αμερικανού προέδρου ότι θα προχωρήσει με την ανέγερση τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει πόλεμο με το Κογκρέσο και προσωρινό «λουκέτο» στις κυβερνητικές υπηρεσίες, προσθέτουν ακόμη μία πινελιά ανησυχίας στον «καμβά» της αμερικανικής οικονομίας, που περιμένει εναγωνίως να γίνουν πράξη οι φιλοαναπτυξιακές πολιτικές που είχε εξαγγείλει προεκλογικά ο Αμερικανός πρόεδρος. Στην εποχή Τραμπ, θολώνουν τα νερά και για τα επόμενα βήματα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Η τρίτη αύξηση επιτοκίων εντός του έτους -μια κίνηση που θα αποδυνάμωνε τον χρυσό- κάθε άλλο παρά σίγουρη θεωρείται πλέον. Στο καθιερωμένο συμπόσιο κεντρικών τραπεζιτών του Τζάκσον Χολ, η πρόεδρος της Fed, Τζάνετ Γέλεν, κράτησε κλειστά τα χαρτιά της, αποφεύγοντας οιαδήποτε αναφορά για τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής.
Από την άλλη, η ασυγκράτητη άνοδος του χρυσού θα μπορούσε να σκοντάψει στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς αφήνει περιθώρια στις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια. Τον τελευταίο λόγο τον έχουν οι επενδυτές, που θα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ της ασφάλειας και του κέρδους.