Τη διεύρυνση των ορίων του Προεδρικού Διατάγματος 164 με επαναδιατύπωση του άρθρου 11, έτσι ώστε να μονιμοποιηθούν όσοι έχουν μακροχρόνια παρουσία σε Δήμους ή Οργανισμούς του Δημοσίου και που άφησε απέξω το Π.Δ. 164, πρότεινε ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Πάρις Κουκουλόπουλος. Σημείωσε ότι η ΚΕΔΚΕ συμφωνεί απολύτως με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο σκέλος που ορίζει ότι, αν δεν υπάρχει η σφραγίδα του ΑΣΕΠ, ακόμη κι αν υπάρχουν αποφάσεις δικαστηρίων, δεν μπορεί κανείς να μονιμοποιείται στο Δημόσιο και τους Δήμους.
Ζήτησε από την κυβέρνηση να καταργήσει το θεσμό της συνέντευξης στις προσλήψεις και ζήτησε να υπάρξει «αυστηρή εφαρμογή των διατάξεων του Π.Δ. 164, το οποίο έχει προβλέψει όλες εκείνες τις ασφαλιστικές δικλείδες, που δεν επιτρέπουν, αν εφαρμοστεί, να δημιουργηθεί νέα γενιά συμβασιούχων».
«Ελπίδες και προσδοκίες ψεύτικες», είπε ο κ. Κουκουλόπουλος, «πρέπει να σταματήσουν να πωλούνται ανέξοδα και από αυτοδιοικητικούς και από πολιτικούς, γιατί η χώρα δεν αντέχει άλλο.
Είναι ζήτημα ισοπολιτείας, είναι ζήτημα εύρυθμης λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης, είναι ζήτημα ορθής εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Οδηγίας και δικαίωσης συγκεκριμένων κατηγοριών συμβασιούχων, που δυστυχώς το Προεδρικό Διάταγμα 164 δεν τους δικαιώνει».
Ο κ. Κουκουλόπουλος σημείωσε ότι το πρόβλημα αγγίζει και την Αυτοδιοίκηση, η οποία έχει αναντίρρητα και αυτή ευθύνες.
Από τους 13.000 που μονιμοποιήθηκαν με το Π.Δ. 164, αν κανείς αφαιρέσει τα ΑΜΕΑ, τους σχολικούς φύλακες και τους 2.000 - 3.000 συμβασιούχους που μονιμοποιήθηκαν στους τρεις μεγάλους Δήμους - Αθηνών, Πειραιά, Θεσσαλονίκης - θα καταλήξει σε έναν αριθμό 2.000 συμβασιούχων».