Περισσότερα από 8,000 νέα προγράμματα καθαρισμού του νερού ξεκίνησαν στην Κίνα κατά τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους, αξιοποιώντας οικολογικές επενδύσεις ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Υπουργείο Προστασίας του Περιβάλλοντος της χώρας.
Το 2015 εντοπίστηκαν 343 σημεία μολυσμένων υπογείων υδάτων σε ολόκληρη την Κίνα. Η αρμόδια κρατική υπηρεσία ανέπτυξε το σχέδιο δράσης που βρίσκεται σήμερα σε εξέλιξη, προβλέποντας βελτιωτικά έργα για το 95% αυτών των περιπτώσεων.
Η χώρα βαθμολογεί την ποιότητα των υδάτων σε έξι διαφορετικές ζώνες, με τα νερά της τελευταίας να μην είναι κατάλληλα ούτε για αρδευτικές ή βιομηχανικές εφαρμογές. Από τους 2.100 τόπους που ταξινομήθηκαν σε αυτήν την τελευταία κατηγορία, το 44,1% απέκτησε έργα επεξεργασίας και καθαρισμού του νερού κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017. Ωστόσο, η υπηρεσία αναγνώρισε ότι οι περιφέρειες Χεμπέι, Σαντζί, Λιαονίνγκ και Ανχούι δεν έλαβαν την προσοχή που έπρεπε σε αυτή την πρώτη φάση.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Κίνα υπερέβη το στόχο της για το 2020 όσον αφορά τις νέες ηλιακές εγκαταστάσεις, ενισχύοντας τη θέση της ως ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλιακής ενέργειας στον κόσμο, ενώ προχωρά σε μεγαλεπήβολα σχέδια για όλες τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Όλα αυτά αποτελούν μέρος του «πολέμου κατά της ρύπανσης» που έχει κηρύξει η κινεζική κυβέρνηση, αφ’ ενός για να ανταποκριθεί στις ανησυχίες και τα προβλήματα της κοινής γνώμης της χώρας, αφ’ ετέρου για να δείξει στον κόσμο πώς μπορούν να εξυπηρετηθούν οι οικονομικές ανάγκες ενός τεράστιου, αυξανόμενου πληθυσμού χωρίς να διακυβεύονται οι οικολογικοί στόχοι του.