Κενυάτες που παράγουν, πωλούν ή ακόμη και χρησιμοποιούν πλαστικές σακούλες θα τιμωρούνται με ποινές φυλάκισης έως τεσσάρων ετών ή με πρόστιμα 40.000 δολαρίων, καθώς τέθηκε σε ισχύ στη χώρα ο νόμος για τον περιορισμό της ρύπανσης από πλαστικά, ο οποίος είναι ο αυστηρότερος που έχει θεσπισθεί στον κόσμο.
Η χώρα της ανατολικής Αφρικής εντάσσεται στην ομάδα των περισσότερων από 40 άλλων χωρών που έχουν απαγορεύσει πλήρως ή εν μέρει ή φορολογούν τις πλαστικές σακούλες μιας χρήσης. Ανάμεσα στις χώρες αυτές είναι η Κίνα, η Γαλλία, η Ρουάντα και η Ιταλία.
Πολλές πλαστικές σακούλες καταλήγουν στους ωκεανούς στραγγαλίζοντας χελώνες, προκαλώντας ασφυξία σε θαλασοπούλια και γεμίζοντας το στομάχι δελφινιών και φαλαινών με σκουπίδια μέχρι να λιμοκτονήσουν.
«Αν συνεχίσουμε έτσι, έως το 2050 θα έχουμε στους ωκεανούς περισσότερο πλαστικό απ' ό,τι ψάρια», λέει ο Χαμπίμπ Ελ-Χαμπρ, ειδικός στα θαλάσσια απορρίμματα ο οποίος εργάζεται στην Κένυα για το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για το Περιβάλλον.
Ο νόμος της Κένυας επιτρέπει στην αστυνομία να ασκεί δίωξη ακόμη και σε κάποιον που έχει στην κατοχή του μια πλαστική σακούλα. Ωστόσο η Τζούντι Ουαχούνγκου, υπουργός Περιβάλλοντος της Κένυας, δήλωσε ότι η εφαρμογή του νόμου θα αρχίσει από τους κατασκευαστές και τους προμηθευτές.
«Οι απλοί άνθρωποι δεν θα διώκονται», είπε η υπουργός στο πρακτορείο Reuters.
Ο Σάμιουελ Ματόντα, εκπρόσωπος της Ένωσης Βιομηχάνων της Κένυας, υποστήριξε πως θα κοστίσει 60.000 θέσεις εργασίας και θα υποχρεώσει 176 κατασκευαστές να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους. Η Κένυα είναι μια μείζων εξαγωγός πλαστικών σακουλών στην περιφέρεια.