Πειθαρχικές διώξεις για σωρεία παράνομων συνταγογραφήσεων ασκήθηκαν σε γιατρούς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Έβρου, ενώ ο φάκελος της υπόθεσης διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο διοικητής του νοσοκομείου, Δημήτρης Αδαμίδης, όπως αποκαλύφθηκε οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση γιατροί, σε προφανή συνεργασία με φαρμακευτικές εταιρείες, χρησιμοποιούσαν πλαστές φωτογραφίες έλκους κατακλίσεων σε δεκάδες περιπτώσεις ασθενών που δεν είχαν κατακλίσεις, προκειμένου να συνταγογραφηθούν επιθέματα κατακλίσεων.
Επίσης, χρησιμοποιούσαν ψευδείς διαγνώσεις προκειμένου να δοθεί αγωγή για δήθεν επιπλοκές διαβήτη σε ασθενείς που δεν έπασχαν από διαβήτη, ενώ χορηγήθηκαν χιλιάδες συνταγές για σκευάσματα ειδικής διατροφής, με την ψευδή διάγνωση της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, που θα δικαιολογείτο μόνο αν ο Έβρος είχε πενήντα φορές μεγαλύτερη συχνότητα της νόσου από την υπόλοιπη Ελλάδα.
Χαρακτηριστικό είναι, ότι ένας και μόνον γιατρός φέρεται ότι κατόρθωσε να χορηγήσει σε διάστημα 14 μηνών περίπου 4.900 συνταγές εκ των οποίων το 50% των υποτιθέμενων ασθενών κατοικούσε σε περιοχή που κάλυπτε υγειονομικά άλλο νοσοκομείο. Όπως αποκαλύφθηκε, η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών δεν είχε εξεταστεί στο νοσοκομείο και οι περισσότεροι δεν ήξεραν καν ότι συνταγογραφήθηκαν φάρμακα στο όνομά τους.
Η ζημία που προκλήθηκε στο Δημόσιο ανέρχεται σε τουλάχιστον 2,5 εκατομμυρίων ευρώ. Με απόφαση του διοικητή δύο από τους εμπλεκόμενους γιατρούς τέθηκαν ήδη από σήμερα σε αργία και όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του νοσοκομείου, εκτός από τις ποινικές κυρώσεις θα κατατεθεί και αγωγή για να αποζημιώσουν το Δημόσιο για την ζημία που προκάλεσαν.
Πηγή: ΑΜΠΕ