Ο Τζόσουα Γουόνγκ και δύο ακόμη ηγετικά στελέχη του νεανικού κινήματος για τη δημοκρατία του φθινοπώρου 2014 στο Χονγκ Κονγκ καταδικάσθηκαν σε ποινές φυλάκισης για τον ρόλο τους στην εξέγερση.
Σύμφωνα με τους υποστηρικτές τους, η εναντίον τους δίωξη αποτελεί μία επιπλέον απόδειξη ότι το Πεκίνο ενισχύει τον έλεγχο επί της πρώην βρετανικής αποικίας που επανήλθε στην κινεζική επικράτεια το 1997.
Οι Τζόσουα Γουόνγκ, Νέιθαν Λόου και Αλεξ Τσόου καταδικάσθηκαν σε ποινές φυλάκισης έξι, οκτώ και επτά μηνών αντίστοιχα.
Το δικαστήριο εκδίκασε σε δεύτερο βαθμό την υπόθεση κατόπιν προσφυγής της εισαγγελίας που θεώρησε ότι οι ποινές κοινωνικής εργασίας για τους δύο και λίγων εβδομάδων φυλάκισης στον τρίτο που είχαν επιβληθεί πρωτοδίκως ήσαν υπερβολικά επιεικείς.
Και οι τρεις καταδικάσθηκαν για τον ρόλο τους σε συγκέντρωση που θεωρήθηκε παράνομη στις 26 Δεκεμβρίου 2014. Οι διαδηλωτές είχαν σκαρφαλώσει σε μεταλλικές σκαλωσιές και είχαν εισβάλει στη Civic Square, εντός του συμπλέγματος των κυβερνητικών κτηρίων.
Αυτή η ενέργεια έγινε το έναυσμα για να ακολουθήσουν μεγαλύτερες διαδηλώσεις πριν από την έναρξη του μαζικού δημοκρατικού κινήματος. Οι δυνάμεις ασφαλείας επενέβησαν τότε κάνοντας χρήση δακρυγόνων και το πλήθος των νεαρών διαδηλωτών προστατευόταν ανοίγοντας ομπρέλες.
Επί περισσότερο από δύο μήνες, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες του Χονγκ Κονγκ είχαν παραλύσει ολόκληρες συνοικίες της μεγαλούπολης, ζητώντας την καθιέρωση άμεσης και καθολικής ψηφοφορίας χωρίς το Πεκίνο να κάνει καμία υποχώρηση.
Σύμφωνα με τους όρους της σινο-βρετανικής συμφωνίας επιστροφής της πρώην βρετανικής αποικίας στην κινεζική επικράτεια, το Χονγκ Κονγκ απολαμβάνει ελευθερίες άγνωστες στην υπόλοιπη Κίνα, βάσει του συστήματος «μία χώρα, δύο συστήματα», που θα ισχύει θεωρητικά μέχρι το 2047. Πολλοί ωστόσο θεωρούν ότι το σύστημα αυτό εκφυλίζεται και το Πεκίνο παραβιάζει τη συμφωνία.