Οι ακραίες καιρικές συνθήκες θα κοστίζουν τη ζωή σε έως και 152.000 άτομα στην Ευρώπη ετησίως έως το 2100, εάν δεν ληφθούν μέτρα για την επιβράδυνση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με νέα μελέτη από το Κοινό Κέντρο Έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Αυτός ο αριθμός αντιπροσωπεύει περίπου 50 φορές περισσότερους θανάτους που συνδέονται με το κλίμα από ό,τι συμβαίνουν σήμερα. Το 99% αυτών των θανάτων που σχετίζονται με τον καιρό θα οφείλεται σε κύματα καύσωνα, και η νότια Ευρώπη θα επηρεαστεί περισσότερο, αναφέρει η έρευνα.
Η μελέτη έδειξε επίσης ότι έως το 2100, οι καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα θα επηρεάσουν δύο στους τρεις ανθρώπους στην Ευρώπη, έναντι ενός στους 20, που ήταν ο ρυθμός στις αρχές του 21ου αιώνα. Επιπλέον, η μελέτη προβλέπει σημαντική αύξηση των θανάτων από παράκτιες πλημμύρες, οι οποίοι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών θα φτάσουν τους 233 ετησίως έως το 2100, σε σύγκριση με τους έξι θανάτους που σημειώθηκαν το 2000 στην Ευρώπη.
Οι ερευνητές εξέτασαν τις καταστροφές στις 28 χώρες της ΕΕ καθώς και στην Ελβετία, τη Νορβηγία και την Ισλανδία από το 1981 έως το 2010, και ανέλυσαν τις επιπτώσεις των πιο επικίνδυνων φαινομένων, όπως πλημμύρες, ξηρασίες, κύματα καύσωνα, πυρκαγιές και ανεμοθύελλες. Στη συνέχεια, η ομάδα υπολόγισε το βαθμό ευάλωτης κατάστασης του πληθυσμού και προέβλεψε τις τάσεις αύξησης και μετανάστευσης των πληθυσμών με την εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής.
«Η υπερθέρμανση του πλανήτη θα οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση των κινδύνων που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες για τους ανθρώπους στην Ευρώπη, εκτός εάν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα προσαρμογής. Τα αποτελέσματά μας θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων των περιφερειακών επενδύσεων για την αντιμετώπιση του άνισου φόρτου των επιπτώσεων στους ανθρώπους από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες», καταλήγει η έρευνα.