Κάθε χρόνο παράγονται έξι τρισεκατομμύρια τσιγάρα που με τη σειρά τους δημιουργούν πάνω από 1,2 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων, με τα περισσότερα από αυτά να καταλήγουν στο περιβάλλον. Τώρα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο RMIT της Αυστραλίας έχουν βρει έναν νέο τρόπο για την ασφαλή απόρριψη των τσιγάρων, τη σφράγισή τους μέσα στην άσφαλτο των δρόμων.
Η ιδέα προέρχεται από τους ίδιους ερευνητές που πέρυσι τοποθετούσαν αποτσίγαρα μέσα σε τούβλα. Πρόκειται για έναν πρωτότυπο και αποτελεσματικό τρόπο για την αποτροπή της απελευθέρωσης των τοξικών τους χημικών ουσιών στο περιβάλλον, αλλά επίσης αυξάνουν την αποτελεσματικότητα των ίδιων των τούβλων. Προσθέτοντας τα αποτσίγαρα μειώνεται η ποσότητα ενέργειας που απαιτείται για την πύρωση των τούβλων, και παράλληλα βελτιώνονται οι ιδιότητες μόνωσης του τελικού προϊόντος.
Η ομάδα, με επικεφαλής τον ανώτερο λέκτορα του RMIT, Αμπάς Μοχατζεράνι, αποφάσισε στη συνέχεια να διερευνήσει πώς η άσφαλτος μπορεί επίσης να επωφεληθεί από το ασυνήθιστο αυτό δομικό υλικό. Οι ερευνητές πρώτα εγκατέστησαν τις γόπες τσιγάρων σε κερί παραφίνης και πίσσα, «παγιδεύοντας» τις θανατηφόρες χημικές ουσίες στο εσωτερικό και εμποδίζοντας τες να διεισδύσουν στην άσφαλτο και τελικά στο περιβάλλον. Στη συνέχεια, τα ενθυλακωμένα αποτσίγαρα προστέθηκαν σε θερμό μείγμα ασφάλτου.
Οι δοκιμές των δειγμάτων της ενισχυμένης ασφάλτου έδειξαν ότι το υλικό όχι μόνο θα μπορούσε να αντέξει τη βαριά κυκλοφορία οχημάτων, αλλά παγιδεύει επίσης λιγότερη θερμότητα από τον Ήλιο. Αυτό θα μπορούσε να συμβάλει στη βελτίωση των συνεπειών της αστικής θερμότητας.
«Αυτή η έρευνα δείχνει ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα νέο οικοδομικό υλικό, απομακρύνοντας ταυτόχρονα από το περιβάλλον ένα τεράστιο πρόβλημα αποβλήτων», δήλωσε ο Μοχατζεράνι. «Τα φίλτρα τσιγάρων έχουν σχεδιαστεί για να παγιδεύουν εκατοντάδες τοξικές χημικές ουσίες και οι μόνοι τρόποι για τον έλεγχο αυτών των χημικών ουσιών είναι είτε η ενθυλάκωσή τους στην άσφαλτο είτε η ενσωμάτωσή τους σε πυρίμαχα τούβλα», πρόσθεσε.