Οι διατροφικές συνήθειες των γατών και των σκύλων είναι υπεύθυνες για την απελευθέρωση εκατοντάδων εκατομμυρίων τόνων αερίων θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα κάθε χρόνο, το ισοδύναμο των εκπομπών δεκάδων εκατομμυρίων αυτοκινήτων. Αυτό οφείλεται στα κρέατα που καταναλώνουν τα δημοφιλή κατοικίδια, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Λος Άντζελες στην Καλιφόρνια (UCLA).
Ενδεικτικά, στις ΗΠΑ υπάρχουν περισσότερα από 163 εκατομμύρια σκύλοι και γάτες, που καταναλώνουν περίπου το 19% των θερμίδων που καταναλώνουν οι άνθρωποι, δηλαδή το ισοδύναμο περίπου 62 εκατομμύρια Αμερικανών.
Η εκτροφή ζώων για κρέας καταναλώνει γη, νερό και ενέργεια, η παραγωγή της οποίας απελευθερώνει αέρια του θερμοκηπίου στο περιβάλλον. Υπολογίζεται ότι χρειάζονται 24 κιλά διοξειδίου του άνθρακα για να παραχθεί ένα κιλό χοιρινό κρέας και 1.000 κιλά διοξειδίου του άνθρακα για να παραχθεί ένα μόνο κιλό βοδινό κρέας, σύμφωνα με μελέτη της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής των γεωγράφο Γκρέγκορι Όκιν, υπολόγισαν τον αριθμό των σκύλων και των γάτων στις ΗΠΑ, το μέσο βάρος τους και τα συστατικά των ζωοτροφών, για να βρουν το αποτύπωμα άνθρακα τους. Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι γάτες και οι σκύλοι καταναλώνουν περίπου το 19% των θερμίδων των ανθρώπων, αλλά επειδή είναι κυρίως κρεατοφάγοι, καταναλώνουν περίπου το 30% των ζωικών θερμίδων που καταναλώνουν οι άνθρωποι.
Τα κατοικίδια παράγουν επίσης 30% περισσότερα περιττώματα από τους ανθρώπους. Συνολικά, οι γάτες και οι σκύλοι των ΗΠΑ είναι υπεύθυνοι για την παραγωγή περίπου 64 εκατομμύρια τόνων μεθανίου και οξειδίου του αζώτου, δύο ισχυρών αερίων του θερμοκηπίου που ενισχύουν την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ερευνητικής ομάδας.
Τα ευρήματα αποκτούν μεγαλύτερη βαρύτητα σήμερα, διότι η ιδιοκτησία κατοικίδιων ζώων εκτοξεύεται στην Ασία και αυτό σημαίνει ότι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των σκύλων και των γατών θα αυξηθεί.
«Αυτή η ανάλυση δεν σημαίνει ότι η ιδιοκτησία σκυλιών και γατών πρέπει να περιοριστεί για περιβαλλοντικούς λόγους, αλλά ούτε ότι πρέπει να την θεωρούμε ως κάτι άκακο περιβαλλοντικά», δήλωσε ο Όκιν.