Καραμανλής: Δεν υπάρχει ζήτημα πρόσθετης στρατιωτικής παρουσίας στο Αφγανιστάν

Υπό την αιρεσιμότητα της εκπλήρωσης των απαραίτητων κριτηρίων οι υποψηφιότητες ΠΓΔΜ, Αλβανίας και Κροατίας
Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2006 18:29
UPD:18:39
A- A A+

Η πρόοδος των τρεχουσών νατοϊκών επιχειρήσεων αλλά και ζητήματα που αφορούν στη μελλοντική εξέλιξη της Βορειοτλαντικής Συμμαχίας (αμυντικός μετασχηματισμός, διεύρυνση) απασχόλησαν τους ηγέτες του ΝΑΤΟ κατά τη σύνοδο κορυφής στη Ρίγα της Λεττονίας.

Στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνόδου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε στην ελληνική στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν στο πλαίσιο της νατοϊκής δύναμης (και συγκεκριμένα στην πρωτέυουσα Καμπούλ), σημειώνοντας ότι η Ελλάδα, εχοντας εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της στον στρατιωτικό τομέα, είναι διατεθειμένη να συνεισφέρει ενεργά και στην προσπάθεια κοινωνικής και οικονομικής ανασυγκρότησης στη χώρα.

Όπως είπε, κατέστησε σαφές στους συμμάχους ότι η χώρα μας, ως προς το στρατιωτικό σκέλος, έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της. «Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει αυτό που της αναλογούσε, αρά δεν υπάρχει ζήτημα πρόσθετης στρατιωτικής παρουσίας. Αντιμετωπίζουμε το ενδεχόμενο να συνδράμουμε με πολιτικά πια μέσα στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της συγκεκριμένης χώρας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Όσο για την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο, ο πρωθυπουργός τόνισε πως η παρουσία της KFOR θα εξακολουθήσει να είναι απαραίτητη ως εγγύηση ασφάλειας για το προβλεπτό μέλλον, αν και -όπως σημείωσε- «το μέλλον της KFOR και η αποστολή της θα συναρτηθούν με την έκβαση των διαπραγματεύσεων του τελικού καθεστώτος» του Κοσυφοπεδίου.

Αναφερομενος εξάλλου στις χώρες που συμμετέχουν στο προ-ενταξιακό πρόγραμμα Membership Action Plan, δηλαδή την Αλβανία, την Κροατία και την ΠΓΔΜ, ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η διαδικασία της υποψηφιότητάς τους παραμένει «performance-driven», με χρονικό ορίζοντα για την πιθανή αποστολή προσκλήσεων από πλευράς ΝΑΤΟ, την επόμενη Σύνοδο Κορυφής του 2008. Όπως επισήμανε η όλη διαδικασία τελεί υπό την αιρεσιμότητα της εκπλήρωσης των αναγκαίων πολιτικών και στρατιωτικών κριτηρίων, των πολιτικών, οικονομικών και στρατιωτικών μεταρρυθμίσεων, της ενδυνάμωσης του κράτους δικαίου και της εκπλήρωσης του κριτηρίου καλής γειτονίας και ειρηνικής επίλυσης των διαφορών.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την προοπτική εντάξεως στο Πρόγραμμα PFP «Σύμπραξη για την Ειρήνη» της Σερβίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και του Μαυροβουνίου, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Ελλάδα ετάχθη υπέρ του συγχρονισμού των υποψηφιοτήτων και της όσο το δυνατόν ταχύτερης εισδοχής των τριών χωρών, τονίζοντας ότι η ελληνική πρωτοβουλία στο θέμα αυτό υπήρξε ουσιαστική και καθοριστική.

Aντίδραση ΠΑΣΟΚ

Σε ανακοίνωσή του ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής, Ασφάλειας και ¶μυνας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, σημειώνει ότι η συμμετοχή του πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, επιβεβαίωσε την κριτική του ΠΑΣΟΚ για έλλειψη στρατηγικής στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης και παθητική αποδοχή των εξελίξεων.

Ειδικά για το θέμα της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ο κ. Παπουτσής ερωτά ποιες εγγυήσεις έλαβε ο κ. Καραμανλής για τη συμβολή των Σκοπίων στην εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης, στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, όσον αφορά στο όνομα της χώρας.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, «αντί για ισχυρή και ενεργό διπλωματία, που έχει ανάγκη η Ελλάδα, ακολουθεί την πολιτική του "βλέποντας και κάνοντας" και εξωτερική πολιτική της εθιμοτυπίας.

«Ο κ. Καραμανλής για άλλη μια φορά, σε Σύνοδο εξαιρετικής σημασίας, πήγε απροετοίμαστος, παρέμεινε θεατής και αποδέχτηκε τα πάντα. Η τακτική της μη ενασχόλησης για να μην εκτεθεί και η πρακτική της μη διαπραγμάτευσης, δημιουργεί κινδύνους σοβαρής εμπλοκής για τη χώρα», κατέληξε ο κ. Παπουτσής.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή