Ε.Ε.: Νέες κυρώσεις κατά 16 Σύρων για τη χρήση χημικών όπλων

Δευτέρα, 17 Ιουλίου 2017 14:46
UPD:15:07
REUTERS/FRANCOIS LENOIR
A- A A+

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσέθεσε 16 ονόματα στον κατάλογο των Σύρων οι οποίοι υφίστανται κυρώσεις λόγω του ρόλου τους στην ανάπτυξη και χρήση χημικών όπλων κατά του άμαχου πληθυσμού από το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Τα 16 άτομα είναι οκτώ υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί και οκτώ επιστήμονες «που εμπλέκονται στη διάδοση και χρήση χημικών όπλων», ανέφερε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο εκπροσωπεί τα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε., σε ανακοίνωσή του.

Η απόφαση ανεβάζει σε 255 τον συνολικό αριθμό των προσώπων που υπόκεινται σε απαγόρευση εισόδου στο έδαφος της Ε.Ε. και σε πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων τους «επειδή είναι υπεύθυνα για τη βίαιη καταστολή που ασκείται σε βάρος του άμαχου πληθυσμού στη Συρία, επωφελούνται από το καθεστώς ή του προσφέρουν την υποστήριξή τους και/ή συνδέονται με τέτοια πρόσωπα», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Εξάλλου, 67 συριακές «οντότητες» έχουν ήδη τεθεί στο στόχαστρο με πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων τους.

Ο νέος κατάλογος «καταδεικνύει την αποφασιστικότητα του Ηνωμένου Βασιλείου και των υπόλοιπων φίλων μας στην Ευρώπη να δράσουμε εναντίον εκείνων που είναι υπεύθυνοι για χημικές επιθέσεις στη Συρία», δήλωσε στις Βρυξέλλες ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.

Στις 30 Ιουνίου, ειδικοί του Διεθνούς Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων του ΟΗΕ επιβεβαίωσαν σε έκθεσή τους πως αέριο σαρίν είχε πράγματι χρησιμοποιηθεί κατά τον βομβαρδισμό της συριακής πόλης Χαν Σεϊχούν στις 4 Απριλίου.

Οι Δυτικοί απέδωσαν την ευθύνη για την επίθεση, που είχε προκαλέσει τον θάνατο 87 ανθρώπων, ανάμεσά τους πολλών παιδιών, στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ. Ο τελευταίος, ο οποίος υποστηρίζεται από τη Ρωσία και το Ιράν, διέψευσε ότι ευθύνεται την επίθεση.

Οι κυρώσεις κατά της Συρίας περιλαμβάνουν κυρίως πετρελαϊκό εμπάργκο, περιορισμούς σε ορισμένες επενδύσεις, πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της συριακής κεντρικής τράπεζας στην Ε.Ε., καθώς και περιορισμούς στις εξαγωγές εξοπλισμών και τεχνολογίας.

Τα μέτρα αυτά, που παρατάθηκαν στις 29 Μαΐου, αναμένεται να παραμείνουν σε ισχύ έως την 1η Ιουνίου 2018.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή