Σε μια προοπτική, πολυεθνική μελέτη η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Ιατρικό Κέντρο Πανεπιστημίου Erasmus, τον Οργανισμό Έρευνας και Ανάπτυξης για την Υγεία (ZonMw), τον Οργανισμό Επιστημονικής Έρευνας (NWO), και το Υπουργείο Υγείας, Πρόνοιας και Αθλητισμού της Ολλανδίας, διερευνήθηκαν οι συσχετίσεις των μητρικών και εμβρυϊκών συγκεντρώσεων της 25-υδροξυ-βιταμίνης (OH)D με την υγεία των οστών στην παιδική ηλικία.
Η μελέτη αυτή είναι ενσωματωμένη στη μελέτη Γενεάς R που διεξήχθη στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας. Οι έγκυες που ζούσαν στην περιοχή με αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού κατά την περίοδο από 1 Απριλίου 2002 έως 1 Ιανουαρίου 2006, θεωρήθηκαν από τους επιστήμονες ως οι πλέον κατάλληλες για συμμετοχή στην έρευνα του Ερευνητικού Κέντρου στο Νοσοκομείο Παίδων Erasmus MC-Sophia. Ως εκ τούτου, στη μελέτη εντάχθηκαν 9.901 ζεύγη μητέρων και παιδιών και οι επιστήμονες έλαβαν τόσο μητρικές συγκεντρώσεις της 25(OH)D στο μέσο της κύησης όσο και απεικονίσεις DXA των παιδιών στην ηλικία των 6 ετών σε 4.815 ζεύγη.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διενήργησαν μέτρηση των μητρικών συγκεντρώσεων της βιταμίνης κατά το μέσο της κύησης και των εμβρυϊκών συγκεντρώσεων κατά τη γέννηση. Διενήργησαν επίσης ολόσωμη μέτρηση της οστικής πυκνότητας, της οστικής μάζας, της προσαρμοσμένης για την περιοχή οστικής μάζας και της οστικής περιοχής με τη χρήση απορροφησιομετρίας ακτίνων Χ διπλής ενέργειας (DXA) σε παιδιά ηλικίας 6 ετών.
Επιπλέον, εξέτασαν τις συσχετίσεις με τη χρήση μοντέλων πολυμεταβλητής γραμμικής παλινδρόμησης, προσαρμοσμένων για αρκετές κοινωνικοδημογραφικές μεταβλητές και μεταβλητές του τρόπου ζωής (lifestyle) και για το ύψος του κάθε παιδιού.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, υπάρχει μεγαλύτερη συνάφεια συγκεντρώσεων βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας όσον αφορά την υγεία των οστών, από ό,τι στις συγκεντρώσεις της βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της εμβρυικής ζωής.
Παρατηρήθηκε δηλαδή ότι οι συγκεντρώσεις βιταμίνης D στην παιδική ηλικία είναι πιο σημαντικές από αυτές στην εμβρυική ζωή. Συνεπώς, έχει πολύ μεγάλη σημασία όσον αφορά την υγεία των οστών, η συγκέντρωση βιταμίνης D στην παιδική ηλικία από ό,τι στην περίοδο της εμβρυικής ζωής μέσω της μητέρας.