Η Καμπότζη κήρυξε παράνομες τις εξαγωγές άμμου από μία παράκτια περιοχή που διοχετεύει τεράστιες ποσότητες κυρίως στη Σιγκαπούρη, σε μια κίνηση που αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό από τους ακτιβιστές, καθώς προηγούμενες απαγορεύσεις δεν συνοδεύθηκαν με επιτυχία.
Περιβαλλοντικές ομάδες κατηγορούν εδώ και καιρό την Καμπότζη για τη λειτουργία βλαβερών και διεφθαρμένων δραστηριοτήτων βυθοκόρησης κατά μήκος της νοτιοδυτικής ακτής και του ποταμού Μεκόνγκ.
Το μεγαλύτερο μέρος της άμμου έχει μεταφερθεί στη Σιγκαπούρη για να καλύψει τις ανάγκες της ταχείας επέκτασης του πλούσιου κράτους. Οι ακτιβιστές έχουν χαρακτηρίσει τη βυθοκόρηση ως λεηλασία πόρων που καταστρέφει τις τοπικές κοινότητες και τα οικοσυστήματα της Καμπότζης.
Το νέο διάταγμα, που εκδόθηκε στις 10 Ιουλίου, απαγορεύει όλες τις εξαγωγές άμμου και λάσπης για κατασκευές από την νοτιοδυτική επαρχία Κο Κονγκ προς το εξωτερικό, αλλά δεν απαγορεύει τις εγχώριες πωλήσεις.
«Εάν συνεχίσουμε να επιτρέπουμε την μεγάλης κλίμακας βυθοκόρηση στο Κο Κονγκ για λόγους εξαγωγών, θα επηρεαστεί σημαντικά το φυσικό περιβάλλον και οι τοπικές κοινότητες», δήλωσε ο Μενγκ Σακτεάρα, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξόρυξης και Ενέργειας της Καμπότζης.
Οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές χαιρέτισαν την κίνηση αλλά εξέφρασαν αμφιβολία για το αν θα σταματήσει πλήρως ένα εμπόριο που έχει ξεπεράσει προηγούμενες απαγορεύσεις.
Η νέα εντολή έρχεται μετά την προσωρινή αναστολή των εξαγωγών άμμου από την Πνομ Πεν το Νοέμβριο, μετά από διαμάχη για τις μεγάλες διαφορές στα στοιχεία της Καμπότζης και της Σιγκαπούρης σε ό,τι αφορά τις ποσότητες που έχουν εξαχθεί.
Οι περιβαλλοντικές ομάδες ωστόσο καταγγέλλουν ότι οι παράνομες εξαγωγές συνεχίζονται παρά την απαγόρευση.