Βρετανία: Με αναφορές στην Ελλάδα η χθεσινή αντιπαράθεση στο Κοινοβούλιο

Πέμπτη, 06 Ιουλίου 2017 10:44
UPD:10:46
EPA/ANDY RAIN

Η Μέι, που δέχθηκε στη χθεσινή συζήτηση πολλές πιέσεις, ακόμη και από πολλούς δικούς της βουλευτές, για να χαλαρώσει την αυστηρή μισθολογική πολιτική για τους υποπληρωμένους δημόσιους υπαλλήλους, μεταξύ αυτών νοσοκόμους και δασκάλους, προειδοποίησε για τους κινδύνους της χαλάρωσης των μισθολογικών ορίων.

A- A A+

Με εκτεταμένες αναφορές στην οικονομική εμπειρία της Ελλάδας διεξήχθη η χθεσινή συζήτηση για τον προϋπολογισμό στο βρετανικό κοινοβούλιο, με την συντηρητική πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να επιστρατεύει διαρκώς ως παράδειγμα τα δεινά που επέφερε στη χώρα «η αποτυχία της Αθήνας να περιορίσει το έλλειμμα», σε μία προσπάθεια να αποκρούσει τις επιθέσεις του ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν για το αυστηρό ανώτατο όριο στους μισθούς του δημοσίου.

Η Μέι, που δέχθηκε στη χθεσινή συζήτηση πολλές πιέσεις, ακόμη και από πολλούς δικούς της βουλευτές, για να χαλαρώσει την αυστηρή μισθολογική πολιτική για τους υποπληρωμένους δημόσιους υπαλλήλους, μεταξύ αυτών νοσοκόμους και δασκάλους, προειδοποίησε για τους κινδύνους της χαλάρωσης των μισθολογικών ορίων.

«Αυτό δεν είναι ένα θεωρητικό ζήτημα. Ας κοιτάξουμε τις χώρες που απέτυχαν να το αντιμετωπίσουν. Στην Ελλάδα δεν περιόρισαν το έλλειμμα. Τι είδαμε από την αποτυχία αυτή να αντιμετωπίσουν το έλλειμμα. Οι δαπάνες για την υγεία μειώθηκαν κατά 36%. Αυτό δεν ωφελεί ούτε τις νοσοκόμες,ούτε και τους ασθενείς», τόνισε η Μέι.

Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Συντηρητικών αναφέρθηκε επίσης στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως «υπάρχουν κάποιες Σειρήνες στους Εργατικούς που ζητούν να εγκαταλείψουμε όποιου είδους περικοπές. Το τι συμβαίνει σε αυτήν την περίπτωση, το είδαμε και πειραματικά, είναι αυτό που τώρα συμβαίνει στην Ελλάδα» είπε, προσθέτοντας: «Πιστεύω αυτό που φανερώνει το παράδειγμα αυτό είναι πως εάν ο Τζέρεμι Κόρμπιν έχει την ευκαιρία να εφαρμόσει τις δημοσιονομικές του πολιτικές στη Βρετανία, αυτό αποτελεί μεγάλη απειλή».

Εκπρόσωπος του Κόρμπιν αντέδρασε, χαρακτηρίζοντας «παράλογες» τις αιτιάσεις των Συντηρητικών. «Η κατάσταση στην Ελλάδα σχετίζεται με την Ευρωζώνη και τη διαχείριση των τραπεζών της Ευρωζώνης, ούτε κατά διάνοια βρισκόμαστε εμείς στην ίδια κατάσταση. Το δικό μας εκλογικό πρόγραμμα και οι υποσχέσεις μας είναι κοστολογημένες σε αντίθεση με αυτές τις κυβέρνησης», παρατήρησε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Αλλά και άλλοι υπουργοί της συντηρητικής κυβέρνησης προσέφυγαν σε συγκρίσεις με την Ελλάδα για να δικαιολογήσουν την προσπάθεια της κυβέρνησης να καταρτίσει έναν «στιβαρό προϋπολογισμό» κι επιτέθηκαν στους Εργατικούς στο θέμα της οικονομικής επάρκειας. Η υφυπουργός Οικονομικών Ελίζαμπεθ Τρους δήλωσε πως το ανώτατο όριο στους μισθούς του δημοσίου είναι «το μόνο υπεύθυνο μέτρο που μπορεί να ληφθεί», απαντώντας στην κατεπείγουσα επερώτηση που είχαν καταθέσει στο Κοινοβούλιο οι Εργατικοί.

Ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ , απέκλεισε το ενδεχόμενο μίας δημοσιονομικής χαλάρωσης, προειδοποιώντας τους συναδέλφους του υπουργούς πως τα ποσά για η χρηματοδότηση επιπλέον δημοσίων δαπανών θα πρέπει να κοπούν από άλλους τομείς, ή να προέλθουν από την αύξηση της φορολογίας.

Πολλοί Συντηρητικοί βουλευτές επέστρεψαν στο Ουέστμινστερ μετά τις οδυνηρές για το κόμμα τους βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου αποφασισμένοι να πιέσουν την κυβέρνηση να διασκεδάσει κάποιες από τις ανησυχίες που έχουν προκληθεί στους ψηφοφόρους από τις φήμες για περαιτέρω περικοπές, περιλαμβανομένης και της επιδότησης των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όπως και των μισθών στο δημόσιο.

Πολλοί μάλιστα ευελπιστούν να δουν τη Μέι να εκπέμπει ένα σαφές μήνυμα για χαλάρωση του οριζόντιου ορίου 1% στους ανώτατους μισθούς πριν τη θερινή διακοπή των εργασιών του Κοινοβουλίου στις 20 Ιουλίου.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Guardian

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή