Από την έντυπη έκδοση
Του Μωυσή Λίτση
[email protected]
Μία από τις δυσκολότερες συνόδους κορυφής αναμένεται να είναι η αυριανή σύνοδος των G20 στο Αμβούργο. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν θα είναι «κόκκινο πανί» μόνο για τους χιλιάδες διαδηλωτές που ετοιμάζονται να αναζωπυρώσουν το… πνεύμα της Γένοβας και των μεγάλων διαδηλώσεων κατά της παγκοσμιοποίησης, αλλά και για τους εντός των τειχών, καθώς η νέα πολιτική προστατευτισμού και απομονωτισμού που ευαγγελίζεται η Ουάσιγκτον έχει προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια του Βερολίνου και όχι μόνο.
Κορυφαίο ζήτημα διαφωνίας είναι η κλιματική αλλαγή. Μία από τις πρώτες πράξεις του νέου Αμερικανού προέδρου μόλις ανέλαβε την εξουσία ήταν να αποσύρει την υπογραφή των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για τον περιορισμό των ρύπων. Δεν είναι, ωστόσο, μόνο το κλίμα. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει εκφραστεί ποικιλοτρόπως υπέρ της ανάγκης ενίσχυσης των αμερικανικών οικονομικών συμφερόντων, έχοντας απειλήσει με επιβολή δασμών τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία αν δεν περιοριστεί «οικειοθελώς» το τεράστιο γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα με τις ΗΠΑ.
Πέραν όμως της σύγκρουσης με τους Ευρωπαίους, υπάρχει και το ρωσικό ζήτημα. Αρχικά ο Τραμπ προσέβλεπε σε μία προσέγγιση με τη Μόσχα προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο ισλαμιστικός κίνδυνος. Η εικαζόμενη ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές έχει ωστόσο επισκιάσει το ρωσικό... άνοιγμα του Αμερικανού προέδρου, ενώ και η στάση της Ευρώπης συνεχίζει να παραμένει αμφίσημη απέναντι στη Μόσχα.
Η σύνοδος των G20 συμπίπτει με μία «ξεχασμένη» επέτειο. Τον Ιούλιο του 2007 διασωζόταν η γερμανική τράπεζα IKB, η οποία ήταν η πρώτη την οποία άρχιζαν να παρασύρουν τα κύματα της χρηματοπιστωτικής κρίσης στις ΗΠΑ μετά την κατάρρευση τον Απρίλιο εκείνης της χρονιάς της επενδυτικής τράπεζας New Century Financial, πριν εκδηλωθεί έναν χρόνο μετά το «τσουνάμι» Lehman Brothers.
Την ώρα που το φόρουμ των G20 διαπληκτίζεται για την κλιματική αλλαγή και το ελεύθερο εμπόριο τα απόνερα της Lehman Brothers εξακολουθούν να ταρακουνούν την Ευρώπη.
H αρχαιότερη τράπεζα στον κόσμο και τρίτη μεγαλύτερη της Ιταλίας Monte Dei Paschi (έτος ίδρυσης το 1472) διασώθηκε λίγες ημέρες πριν με χρήματα των φορολογουμένων, κατά παράβαση των νέων κανόνων της Ε.Ε. περί bail-in, ενώ η ισπανική τράπεζα Banco Popular πουλιόταν εν μια νυκτί στο συμβολικό ποσό του ενός ευρώ.
Και όλα αυτά χωρίς να υπάρχει το κλίμα «ομόνοιας» που επικρατούσε σε παλαιότερες διεθνείς συνόδους.