Προσφυγή πρώην μελών της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων για τον διορισμό της νέας διοίκησης

Κυριακή, 02 Ιουλίου 2017 19:46
UPD:19:54
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Στη Δικαιοσύνη προσέφυγαν ο πρώην πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων και πρώην πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Κωνσταντίνος Μουτζούρης, ο πρώην εισηγητής της ΡΑΛ και δικηγόρος Γεώργιος Παπαδόπουλος και η οικονομολόγος Αφροδίτη Μακρυγιάννη, η οποία ήταν πρώην εισηγήτρια της εν λόγω Αρχής, ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και μη νόμιμη η από 16.6.2017 απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας με την οποία διορίστηκαν πρόεδρος, αντιπρόεδρος, μέλη και εισηγητές στη ΡΑΛ.

Οι τρεις προσφεύγοντες στη Δικαιοσύνη και πρώην μέλη της ΡΑΛ είχαν διοριστεί το 2014.

Με το νόμο 4389/2016 η ΡΑΛ μεταλλάχθηκε σε ανεξάρτητη διοικητική αρχή και επιφορτίσθηκε με αυξημένες και ποικίλες αρμοδιότητες. Έτσι, ο διορισμός των μελών της ΡΑΛ γίνεται πλέον μέσω της διαδικασίας της προηγούμενης πρότασης της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής.

Στην αίτησή τους οι τρεις αναφέρουν ότι η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής (24 μέλη) συνήλθε και αποφάσισε κατά οριακή πλειοψηφία (13 θετικές και 11 αρνητικές ψήφους) για τους 10 προταθέντες και 15 θετικές και 9 αρνητικές ψήφους για έναν προταθέντα. Στην συνέχεια ο υπουργός Ναυτιλίας όρισε τα νέα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη της ΡΑΛ.

Στην αίτηση ακύρωσης τους επισημαίνουν ότι είναι άκυρη η επίμαχη υπουργική απόφαση, καθώς η απόφαση της διάσκεψης των προέδρων ελήφθη με απλή πλειοψηφία και όχι ομόφωνα ή με αυξημένη πλειοψηφία των 4/5 των μελών της, όπως απαιτεί το Σύνταγμα, ο κανονισμός της Βουλής και η νομοθεσία, ενώ όπως αναγράφεται στα πρακτικά της διάσκεψης, για ορισμένα από τα προταθέντα και στη συνέχεια διορισθέντα πρόσωπα «δεν διαθέτουν εχέγγυα αμερόληπτης και ανεξάρτητης κρίσης», όπως απαιτεί η νομοθεσία (νόμος 4389/2016).

Ακόμη, αναφέρουν ότι η υπουργική απόφαση είναι αντίθετη στα άρθρα 101 και 109 του Συντάγματος και στον νόμο 4389/2016, ενώ τους προκαλεί ανεπανόρθωτη ηθική βλάβη και πλήττεται η προσωπικότητα και το κύρος τους.

Καταλήγοντας οι τρεις επισημαίνουν ότι επιβάλλεται η άμεση χορήγηση προσωρινής διαταγής, η έκδοση απόφασης που θα αναστέλλει την επίμαχη υπουργική απόφαση και τέλος η έκδοση απόφασης που θα την ακυρώνει.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή