Η Ελλάδα αποδεσμεύεται σταδιακά αφήνοντας πίσω της την ύφεση και διαμορφώνει τις συνθήκες για έξοδο από την επιτροπεία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Μιλώντας την Πέμπτη στο συνέδριο του Economist, επεσήμανε ότι η χώρα προετοιμάζεται για την επιστροφή στην κανονικότητα με δικό της οδικό χάρτη και σχέδιο.
«Η Ελλάδα δεν θα βγει τώρα στις αγορές προστατευμένη σε μια υγειονομική ζώνη για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους. Θα βγει με το σπαθί της και με όρους βιώσιμης προοπτικής», σημείωσε και δήλωσε βέβαιος ότι η χώρα δεν θα αναζητήσει σε έναν χρόνο από σήμερα πιστωτική γραμμή στήριξης με νέες δεσμεύσεις, αλλά θα αποχαιρετήσει οριστικά τα μνημόνια.
Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για προτάσεις των δανειστών στα όρια του «ανορθολογισμού».
«Η σταθερή υπεραπόδοση έναντι των δημοσιονομικών στόχων, υπήρξε το κλειδί για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας και μια στέρεη βάση για τα επόμενα κρίσιμα βήματα της ελληνικής οικονομίας», τόνισε και σημείωσε ότι αυτό κατέστη δυνατό «δίχως να επαναλάβουμε τα αδιέξοδα και τις καταστροφικές συνέπειες μιας άνευ προηγουμένου επιθετικής δημοσιονομικής προσαρμογής, η οποία υλοποιήθηκε την περίοδο 2010-2014 και αποδείχθηκε απολύτως καταστροφική τόσο για την οικονομία όσο όμως και για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας».
Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι δεν μπορεί να αποτελέσει βιώσιμη επιλογή για την Ελλάδα ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα που περιλαμβάνει συρρίκνωση μισθών, πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, εξάλειψη κάθε μορφής κοινωνικής προστασία.
Ανέφερε επίσης ότι η ανεργία -την οποία χαρακτήρισε μεγάλο εφιάλτη για τη χώρα- τα τελευταία δύο χρόνια έχει πτωτική τάση, με το ισοζύγιο των θέσεων εργασίας να είναι θετικό κατά 250.000 θέσεις.
Ως επιστέγασμα της όλης προσπάθειας της κυβέρνησης «ήρθε και το κλείσιμο της 2η αξιολόγησης για να τερματίσει οριστικά μια περίοδο αβεβαιότητας, δίνοντας περισσότερη σαφήνεια γύρω από τα απαραίτητα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους για τα οποία πια δεσμεύονται οι εταίροι μας να τα υλοποιήσουν αμέσως μετά τη λήξη του προγράμματος, δηλαδή περίπου σε ένα χρόνο από σήμερα» τόνισε ο κ. Τσίπρας.
«Αλλά δίνοντας και ένα πλέγμα συγκεκριμένων δράσεων για τη στήριξη της ανάπτυξης», πρόσθεσε, για να σημειώνει πως «το πιο σημαντικό όμως στο κλείσιμο της αξιολόγησης και την απόφαση του Eurogroup ήταν η ισχυρή δέσμευση των εταίρων μας ότι θα πράξουν ό,τι χρειαστεί προκειμένου η Ελλάδα σε ένα χρόνο από σήμερα να τερματίσει οριστικά τα προγράμματα στήριξης».
Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα είναι μια προοδευτική επανάσταση απέναντι στην μονόπλευρη κι αέναη λιτότητα που επέβαλε η συντηρητική ηγεμονία.