«Εμείς οι κληρικοί δεν ασκούμε εξουσία, αλλά διακονία έναντι των ανθρώπων, τους οποίους έχουμε την υποχρέωση να διδάξουμε και να καθοδηγήσουμε», επισήμανε, μεταξύ άλλων, σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος, κατά τη διάρκεια της χειροτονίας ενός νέου κληρικού στον Ι. Ναό Αγίου Νικολάου Ηλιουπόλεως.
«Ποτέ η Ορθοδοξία», επισήμανε ο Αρχιεπίσκοπος, «δεν υιοθέτησε τον όρο ή τη λογική της εξουσίας επάνω στους ανθρώπους, διότι πάντοτε σεβόταν τον άνθρωπο, είτε αυτός βρισκόταν κοντά, είτε μακριά από την Εκκλησία».
Χθες, κατά τη διάρκεια του Πανηγυρικού Εσπερινού στον Ι. Ναό Αγίου Νικολάου Καλλιθέας αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς που έχει ο ελληνικός λαός με την Ορθόδοξη πίστη του. «Σε αυτό το έθνος», είπε, «είναι δύσκολο να χωριστεί ο λαός από την πίστη του. Είναι δύσκολο η Εκκλησία να κατέβει από το υψηλό βάθρο, και να γίνει ένα κλωτσοσκούφι στα πόδια αυτών που έχουν έρθει για να ευτελίσουν τα πάντα σε αυτόν τον τόπο». Και τόνισε: «Γίνεται μια συστηματική προσπάθεια η Εκκλησία να απωθηθεί στο περιθώριο του δημοσίου βίου». «Φαίνεται», πρόσθεσε, «ότι η παρουσία των παπάδων και του Αρχιεπισκόπου ενοχλεί».
«Οσοι πολιτικοί έχουν τέτοια στο μυαλό τους, και δεν είναι βέβαια όλοι, αλλά ορισμένοι, αύριο (σ.σ. σήμερα) φέρνουν για πολλοστή φορά στην ειδική επιτροπή της Βουλής το αίτημα για χωρισμό Εκκλησίας και Πολιτείας, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος». «Η κυβέρνηση», υπογράμμισε, «έχει μεν δηλώσει ξεκάθαρα ότι αυτό το αίτημα δεν το αποδέχεται και δεν πρόκειται να το υποστηρίξει. Βέβαια, κάποιοι επιμένουν στην αποδυνάμωση της Εκκλησίας... Ερχεται η παγκοσμιοποίηση, που δεν είναι τίποτε άλλο, παρά οδοστρωτήρας, που θέλει να ισοπεδώσει τα πάντα. Πρέπει λοιπόν, τώρα, τάχα, να σταματήσουμε να χτυπάμε τις καμπάνες ή να βγάλουμε τις εικόνες από σχολεία, νοσοκομεία, δημόσιες υπηρεσίες, γιατί έτσι θέλουν, όσοι έρχονται και πάνε να μας φορέσουν "κοστούμια", που έχουν ραφτεί για τα μέτρα άλλων».