Από την έντυπη έκδοση
Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]
Η ασφάλεια και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η παράνομη μετανάστευση με έμφαση στην Κεντρική Μεσόγειο, αλλά και το Brexit είναι τα βασικά θέματα της διήμερης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.
Το κλίμα αυτή τη φορά είναι πολύ καλύτερο σε σχέση με τις τελευταίες συνεδριάσεις των Ευρωπαίων ηγετών για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι οι ακραίες πολιτικές δυνάμεις που αντιτίθεται στην Ε.Ε. υπέστησαν μεγάλες ήττες στις πρόσφατες εκλογές στην Ολλανδία και στη Γαλλία και o δεύτερος είναι ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, αποφεύγει συστηματικά αυτή την περίοδο να συμπεριλάβει προς συζήτηση θέματα που διχάζουν (επανεγκατάσταση προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία, αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου για το άσυλο).
Όπως αναφέρει στην επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, οι πολιτικές δυνάμεις που αμφισβητούν την Ευρώπη έχασαν πολλές εκλογικές αναμετρήσεις, τις οποίες κέρδισαν τα κόμματα που οικοδόμησαν την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Οι εξελίξεις δείχνουν ότι αλλάζουμε σελίδα, οι πολίτες αρχίζουν πάλι να βλέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση ως λύση και όχι ως πρόβλημα, αλλά αυτό δεν πρέπει να μας εφησυχάζει, πρέπει να αποδείξουμε στους πολίτες ότι είμαστε για αυτούς», επισημαίνει.
Αναφορικά με τα θέματα της συνεδρίασης, η τρομοκρατία, μετά και τις τελευταίες αποτυχημένες απόπειρες στη Γαλλία και στο Βέλγιο, θα βρεθεί στο επίκεντρο και ειδικά η εγχώρια ριζοσπαστικοποίηση. Προτεραιότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι η αντιμετώπιση της προπαγάνδας των τζιχαντιστών μέσω διαδικτύου. «Θα πρέπει να ενθαρρύνουμε τη βιομηχανία του διαδικτύου να αναπτύξει εργαλεία που θα εντοπίζουν και θα αφαιρούν αυτόματα το περιεχόμενο που εξαπλώνει τρομοκρατικό υλικό ή υποκινεί στη βία» επισημαίνει στην επιστολή του ο κ. Τουσκ.
Σε σχέση με την άμυνα, η σημερινή συζήτηση θα είναι συνέχεια της προηγούμενης συνόδου, αλλά και προπομπός της μεγάλης συζήτησης που θα ξεκινήσει τους επόμενους μήνες για τις αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεδομένου ότι η στενή στρατιωτική συνεργασία βρίσκεται στο επίκεντρο. Σύμφωνα με τον κ. Τουσκ, κάθε κράτος-μέλος πρέπει να κληθεί να συμμετάσχει στη νεοεμφανιζόμενη αμυντική συνεργασία και κανείς δεν πρέπει να αποκλειστεί.
Σχετικά με την παράτυπη μετανάστευση, πρέπει να εξεταστεί η κατάσταση στην Κεντρική Μεσόγειο, όπου ο αριθμός των παράνομων αφίξεων, κυρίως οικονομικών μεταναστών, στην Ιταλία, αυξήθηκε κατά 26% σε σχέση με πέρυσι, ενώ 1.900 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα. Στόχος η ενίσχυση των λιβυκών αρχών, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τους διακινητές.
Από το «Μερκοζί» στο «Μερκρόν»
Για νέο δίδυμο «Μερκρόν» (σ.σ.: συνδυασμός των ονομάτων Μέρκελ και Μακρόν) που θα μπορούσε να αλλάξει την Ευρώπη, κάνει λόγο η γερμανική εφημερίδα «Die Zeit». Όπως σημειώνει η εφημερίδα του Αμβούργου, «έπειτα από χρόνια σε ρυθμούς κρίσης, διάστημα στο οποίο η Ε.Ε. έμενε αδρανής, φοβούμενη πιθανές εκλογικές επιτυχίες αντιευρωπαίων δεξιών λαϊκιστών, τώρα ανοίγεται με τη Μέρκελ και τον Μακρόν μια νέα ευκαιρία. Η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος ενσαρκώνουν την ελπίδα για μια περαιτέρω εξέλιξη της Ε.Ε. Αν η Γερμανία και η Γαλλία γίνουν “Μερκρόν”, τότε η Ευρώπη μπορεί να αλλάξει».
Αναλύοντας το σχέδιο Μακρόν για δημιουργία κοινού προϋπολογισμού για την Ευρωζώνη, η εφημερίδα επισημαίνει ότι ο προϋπολογισμός αυτός πρόκειται «να χρηματοδοτεί επενδύσεις για το μέλλον, να χορηγεί βοήθεια σε περιπτώσεις ανάγκης και με αυτόν τον τρόπο να βοηθά χώρες να ξεπεράσουν οικονομικές κρίσεις. Πίσω από αυτά κρύβεται η ιδέα, μέσω ενός προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, να έρθει ξανά περισσότερη οικονομική ανάπτυξη σε ασθενείς χώρες, όπως για παράδειγμα η Ελλάδα».
Στο τραπέζι το διαζύγιο Ε.Ε.-Βρετανίας
Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασίλειου, Τερέζα Μέι, θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις (εκλογές) και τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο από την Ε.Ε. που έχουν ήδη ξεκινήσει. Όπως διευκρινίστηκε, δεν πρόκειται να γίνει συζήτηση για το θέμα αυτό πέραν της ενημέρωσης. Ωστόσο, αμέσως μετά, θα συναντηθούν μεταξύ τους οι «27» για να συζητήσουν σε σχέση με το Brexit, καθώς επίσης και για να εγκρίνουν τη διαδικασία μεταφοράς από το Ηνωμένο Βασίλειο σε κράτη-μέλη δύο σημαντικών κοινοτικών υπηρεσιών, της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Οι χώρες στις οποίες θα μεταφερθούν οι δύο υπηρεσίες θα αποφασιστούν το φθινόπωρο. H συζήτηση θα είναι δύσκολη γιατί 20 κράτη-μέλη διεκδικούν τις έδρες.
«Καμπανάκι»
«Καμπανάκι» για την Ευρώπη χαρακτήρισε το Brexit ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, μιλώντας στη Γερουσία χθες, εν όψει της σημερινής συνόδου κορυφής της Ε.Ε. Το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος θα έπρεπε να είχε οδηγήσει σε «μία τρομακτική χρονιά την Ε.Ε., αλλά οι προβλέψεις δεν επαληθεύτηκαν. Ζούμε σε αβέβαιους πολύπλοκους καιρούς, αλλά πολλές από τις προβλέψεις που έγιναν εκείνες τις ημέρες αποδείχτηκαν αβάσιμες». Ο Ιταλός πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι «πριν από έναν χρόνο, η Ε.Ε. βρισκόταν στην καρδιά μιας τρομακτικής καταιγίδας, αλλά μπορούμε τώρα να πούμε ότι αντί για προαναγγελία θανάτου της Ε.Ε., το Brexit ήταν ένα ηχηρό καμπανάκι». «Ίσως θα θυμόμαστε την ψηφοφορία για το Brexit όχι ως την αρχή του τέλους για το ευρωπαϊκό εγχείρημα, αλλά ως προειδοποίηση που ξαναφέρνει την Ένωση στη δημόσια συζήτηση» επισήμανε ο Τζεντιλόνι, προσθέτοντας πως «η Ευρωπαϊκή Ενωση επιβεβαίωσε το πόσο ζωτικής σημασίας είναι και ότι παραμένει κεντρικό εγχείρημα του μέλλοντός μας».