Τις αντιρρήσεις της για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Μηχανισμοί και μέσα ελέγχου της ποιότητας του δομημένου περιβάλλοντος» εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), με επιστολή της προς τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη.
Στην επιστολή της, η ΠΟΜΙΔΑ αναφέρει ότι «σε αντίθεση με την κυβερνητική βούληση για ανάκαμψη της οικονομίας, μείωση της γραφειοκρατίας, και ενθάρρυνση των συναλλαγών των πολιτών περί τα ακίνητα οι οποίες θα φέρουν έσοδα στο δημόσιο, με διατάξεις που συμπεριλαμβάνετε σε πολεοδομικό νομοσχέδιο που έχετε αποστείλει για επεξεργασία στην ΚΕΝΕ χωρίς να έχετε ακούσει την άποψή μας, όχι μόνον δεν μειώνεται η ταλαιπωρία των πολιτών, αλλά εμφανίζονται πρόσθετα αξεπέραστα εμπόδια στη σύνταξη συμβολαίων, ακόμη και μισθωτηρίων, και νέες “επιθεωρήσεις” και “έλεγχοι” ακινήτων, με σημαντικές δημοσιονομικές αλλά και κοινωνικές επιπτώσεις σε βάρος των πολιτών και των περιουσιών τους».
Η ΠΟΜΙΔΑ στέκεται στο άρθρο 52 του σχεδίου νόμου, τονίζοντας ότι , «οι διατάξεις περί της ελληνικής “πατέντας” που ονομάζεται “ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίων” προβλέπουν όχι μόνον την αρχική επιθεώρηση και καταγραφή όλων των οικοδομών της χώρας, αλλά και τον εν συνεχεία υποχρεωτικό επανέλεγχο όλων των κτηρίων της χώρας ανά πενταετία». «Έλεος κ. υπουργέ!», αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ, σημειώνοντας ότι «οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν ήδη υποβληθεί ή υποβάλλονται στη διαδικασία της δήλωσης – καταχώρησης των ακινήτων τους, σε πολλές και διάφορες κρατικές υπηρεσίες και βάσεις δεδομένων, με πληρωμή των αντίστοιχων τελών ή αμοιβών»..
«Ουδεμία συνεπώς φορολογική ή πολεοδομική αναγκαιότητα, και ουδεμία νομική ή ηθική βάση υπάρχει για την καθιέρωση μιας ακόμη διαδικασίας δήλωσης και διηνεκούς επανελέγχου των ακινήτων τους», συμπληρώνει η ΠΟΜΙΔΑ, κάνοντας λόγο για «βαρβαρότητα».
Σε ό,τι αφορά το άρθρο 82 το σχεδίου νόμου, η ΠΟΜΙΔΑ εκτιμά ότι «εκτός από την σύνταξη συμβολαίων επί ακινήτων που έχει καταστεί γραφειοκρατικός “Γολγοθάς” για τους συμβαλλόμενους, βαδίζουμε προς την ίδια κατεύθυνση και όσον αφορά τις μισθώσεις. Με μια ιδιαίτερα ασαφή διατύπωση ορίζεται στην παρ. β του σν ότι “Από τη δημοσίευση του παρόντος απαγορεύεται η κατάρτιση συμβάσεων μίσθωσης, παραχώρησης που αφορούν ακίνητο στο οποίο έχει εκτελεστεί αυθαίρετη κατασκευή, ή έχει εγκατασταθεί αυθαίρετη αλλαγή χρήσης”. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ο κάθε ιδιοκτήτης που δεν του αρέσει ο ενοικιαστής του, ή κάθε ενοικιαστής που δεν του αρέσει το μίσθιο, θα μπορούν ανά πάσα στιγμή με τον ισχυρισμό ότι υπάρχει αυθαιρεσία, πραγματική ή και φανταστική, σε κάθε κατοικία, κατάστημα κλπ., να «τινάξει στον αέρα» ολόκληρη την έννομη σχέση, πχ να μην ξαναπληρώσει ενοίκιο, ή να εξώσει τον ενοικιαστή του με τον ισχυρισμό αυτό! Η σχετική διάταξη πρέπει να απαλειφθεί ως ιδιαίτερα επικίνδυνη για τις συναλλαγές», αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ.
Εκφράζει επίσης τις ενστάσεις της για τα άρθρα 94 (αναδρομική επαύξηση κυρώσεων για αυθαίρετα μετά την 28.7.11) και 108 (έλεγχος δηλώσεων υπαγωγής και από ελεγκτή δόμησης).
Η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει τη μείωση του προστίμου τακτοποίησης αυθαιρέτων και την επαναφορά έκπτωσης σε εφάπαξ εξόφληση υπολοίπου, ενώ καταγγέλλει «απαξίωση της ακίνητης περιουσίας, κυρίως λόγω του ΕΝΦΙΑ, η οποία έχει μηδενίσει το ενδιαφέρον των πολιτών για τη νομιμοποίηση τυχόν αυθαίρετων κατασκευών στα ακίνητά τους».