ΥΠΕΞ: Ένταξη ΠΓΔΜ σε Ε.Ε. - ΝΑΤΟ μετά από λύση για το όνομα

Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2017 16:00
UPD:15/06/2017 09:40
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Η συνάντηση των δύο υπουργών ξεπέρασε τις δύο ώρες και χαρακτηρίστηκε και από τις δύο πλευρές ως μια πολύ καλή αρχή, μέσα σε καλή ατμόσφαιρα και με καλή διάθεση για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας-πΓΔΜ και την πορεία επίλυσης του προβλήματος με το όνομα.

A- A A+

Η Ελλάδα θέλει να γίνει η ΠΓΔΜ μέλος και της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, αλλά «αυτό μπορεί να γίνει πολύ απλά με το να βρούμε μία συμβιβαστική λύση στο ονοματολογικό, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της γειτονικής χώρας Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Η συνάντηση των δύο υπουργών ξεπέρασε τις δύο ώρες και χαρακτηρίστηκε και από τις δύο πλευρές ως μια πολύ καλή αρχή, μέσα σε καλή ατμόσφαιρα και με καλή διάθεση για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας-πΓΔΜ και την πορεία επίλυσης του προβλήματος με το όνομα.

Ο κ. Κοτζιάς, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, επισήμανε ότι «η Ελλάδα θέλει όλη η περιοχή των δυτικών Βαλκανίων να γίνει μέρος -όπως εκείνοι το επιθυμούν, όχι γιατί το θέλουμε εμείς-  του ευρωατλαντικού συστήματος». «Το θέμα είναι πόσο πολύ το επιθυμούν αυτές οι χώρες» σημείωσε και πρόσθεσε: «Γιατί δεν μπορούν να απαιτούν να το επιθυμούμε εμείς περισσότερο από τις ίδιες. Να μας καλούν λοιπόν να κάνουμε πίσω στις απόψεις μας, αλλά εκείνες να μη κάνουν πίσω για κάτι που υποτίθεται ότι τους ενδιαφέρει περισσότερο από εμάς ... Εμείς ενδιαφερόμαστε, αλλά πιστεύουμε ότι ενδιαφέρονται και αυτές οι χώρες. Όταν λοιπόν ενδιαφερόμαστε και οι δύο πλευρές, πρέπει να βρούμε το δρόμο της συνεννόησης και των συμβιβασμών». 

EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών αποσαφήνισε ότι η Ελλάδα θέλει να γίνει η ΠΓΔΜ μέλος -εφόσον κι εκείνη το επιθυμεί βέβαια- και της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αλλά «αυτό μπορεί να γίνει πολύ απλά με το να βρούμε μία συμβιβαστική λύση στο ονοματολογικό και αμέσως μετά να πάμε στον ΟΗΕ να υπογράψουμε τη νέα μας συμφωνία, να πάμε στις Βρυξέλλες και να το ανακοινώσουμε στους διεθνείς οργανισμούς που βρίσκονται εκεί».

Παράλληλα δεσμεύθηκε τόσο προσωπικά όσο και ως ελληνική κυβέρνηση ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια «να βρεθεί ένας δρόμος ορθού, επωφελούς και για τις δύο πλευρές συμβιβασμού». 

EURONEWS

Ο κ. Κοτζιάς χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το γεγόνος ότι «σήμερα ξαναπιάσαμε το νήμα με τον Νίκολα» και έκανε γνωστό ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί πιο σχεδιασμένα, όπως είπε, την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου στα Σκόπια. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, ο διάλογος και η δημοκρατική διάθεση που έχουμε και οι δύο πλευρές είναι η καλύτερη εγγύηση ότι θα βρούμε λύση.

Καταλήγοντας, ανέφερε πως από τη σημερινή συζήτηση δεν λύθηκε κανένα ζήτημα όσον αφορά αυτό το θέμα, «αλλά η καλή ατμόσφαιρα είναι θετική και άρα έχουμε τα καλύτερα δυνατά πλαίσια για να κουβεντιάσουμε το δύσκολο αυτό ζήτημα». «Και για αυτή την καλή ατμόσφαιρα και την καλή διάθεση ευχαριστώ και πάλι τον Νίκολα, αν και ξέρετε ότι η καλή διάθεση δεν αρκεί, είναι όμως μια καλή προϋπόθεση για να λυθεί ένα πρόβλημα».

Ν. Ντιμιτρόφ: Εστιάζουμε στα δικά μας σύνορα, θέλουμε να διατηρήσουμε τη δική μας χώρα

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, μεταξύ άλλων, είπε πως θα αναλάβει συγκεκριμένα βήματα, τα οποία θα αποδεικνύουν ότι είναι προς όφελος της μεγαλύτερης νότιας γείτονός μας, ότι είναι προς όφελος όλων, να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις ένταξης της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Είμαι πεπεισμένος ότι εσείς έχετε όλες τις δυνατότητες, έχετε το μοχλό στα χέρια σας, και ο μοχλός αυτός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ανοίξει το δρόμο προς το κλείσιμο ενός ανοιχτού θέματος» σημείωσε.

Παραδέχθηκε πάντως ότι «ο δρόμος μπροστά δεν θα είναι απλός, δεν θα είναι εύκολος», ενώ υπογράμμισε πως η ΠΓΔΜ θέλει να έχει φιλικές σχέσεις με την Ελλάδα.

Σε ερώτηση περί καλλιέργειας ιδεολογίας αλυτρωτισμού από πλευράς ΠΓΔΜ τα τελευταία χρόνια, ο κ. Ντιμιτρόφ, αφού χαρακτήρισε πολύ παράξενη «αυτή τη διαρκή επανάληψη της λέξεως "αλυτρωτισμός"», σημείωσε πως αλυτρωτισμός σημαίνει ότι θέλεις να αποκτήσεις κάτι το οποίο δεν σου ανήκει και πρόσθεσε: «Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι εστιάζουμε στα σύνορα τα δικά μας, θέλουμε να διατηρήσουμε τη χώρα μας, τη δική μας χώρα ... Δεν είμαι άνθρωπος, ο οποίος θα έδινε σημασία σε αγάλματα και σε ονόματα. Ωστόσο, πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο έχει ζημιώσει τις σχέσεις μας και έχει βοηθήσει αυτούς που δεν επιθυμούν καλές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες. Και αυτοί είναι που έχουν εκμεταλλευτεί το συγκεκριμένο θέμα».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή