Η ελληνική θέση στο θέμα της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας είναι καθαρή υπογράμμισε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες μετά την ολοκληρωση της συνόδου κορυφής της Ε.Ε., σημείωνοντας πως «δεν υπάρχει λόγος να επηρεαστούν οι διμερείς σχέσεις, ούτε ισχύει ότι οι σχέσεις του σε προσωπικό επίπεδο με τον τούρκο ομόλογό του διέρχονται κρίση».
«Πρόσφατα», συμπλήρωσε ο κ. Καραμανλής, «όπως έχει γίνει γνωστό, υπήρξε τηλεφωνική μου επικοινωνία με τον κ. Ερντογάν, όπου μπορεί να μην υπήρξε σύμπτωση απόψεων, αλλά έγιναν κατανοητές οι θέσεις και τα επιχειρήματα που εκφράζουμε.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Σύνοδος Κορυφής υιοθέτησε τα όσα συμφώνησαν οι υπουργοί Εξωτερικών για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, επισημαινοντατς ότι υπήρξε στενή συνεργασία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο, για να επιτευχθεί το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.
Ο στόχος ήταν διττός, σημείωσε ο κ. Καραμανλής. «Από τη μία πλευρά θέλουμε την ευρωπαϊκή προσαρμογή της Τουρκίας και να υιοθετήσει τις αρχές, τις αξίες και τον ευρωπαϊκό τρόπο συμπεριφοράς, και από την άλλη να σταλεί το μήνυμα ότι οφείλει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της και όλα τα κριτήρια για να υπάρξει πρόοδος στις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις».
Η απόφαση των υπουργών Εξωτερικών στέλνει ένα καθαρό μήνυμα στην Τουρκία, υπογράμμισε και όπως διευκρίνισε τα οκτώ κεφάλαια που αφορούν τη γείτονα δεν θα ανοίξουν καθόλου, ενώ τα υπόλοιπα και να ανοίξουν δεν θα κλείσουν. Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Καραμανλής δεν άνοιξε τα χαρτιά του για την τακτική που θα ακολουθήσει η Ελλάδα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για τα 26 κεφάλαια που προβλέπεται ότι μπορεί να ανοίξουν.
Σε ερώτηση εξάλλου για την επίσκεψη του στην ¶γκυρα -ζήτημα που εκκρεμμεί- ο έλληνας πρωθυπουργός απάντηση πως το θέμα θα διευθετηθεί δια της διπλωματικής οδού, σημειώνοντας ότι πολύ σύντομα αναμένεται στην Αθήνα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμντουλάχ Γκιουλ - επίσκεψη που όπως τόνισε, αναβλήθηκε πριν από λίγες μέρες για καθαρά τεχνικούς λόγους.
Συνοψιζοντας ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι η ελληνική θέση για την Τουρκία συμπυκνώνεται στο «πλήρης συμμόρφωση - πλήρης ένταξη» και τόνισε ότι η καθαρή κατάληξη αποτελεί κίνητρο για την προσαρμογή της γείτονος, ή και αποτελεσματικό μοχλό πίεσης.
Πηγή ΑΠΕ