Ευκλ. Τσακαλώτος: Η επιδίωξη είναι να δανειζόμαστε όπως η Γαλλία και η Ιταλία

Πέμπτη, 08 Ιουνίου 2017 22:40
UPD:23:06
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο κ. Τσακαλώτος, κατά τις ίδιες πηγές, εξέφρασε την αισιοδοξία του πως στις 15 Ιουνίου θα υπάρξει απόφαση με την οποία θα συμφωνεί απόλυτα και το ΔΝΤ (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Και η Ιταλία και η Γαλλία έχουν υψηλό χρέος αλλά μπορούν και βγαίνουν στις αγορές, αυτός είναι και ο δικός μας στόχος, δήλωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά την ενημέρωση που παρείχε σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες από βουλευτές που μετείχαν στη σύσκεψη, ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε ότι αναμένεται αναπτυξιακό σχέδιο για τις υπερχρεωμένες χώρες, όπως είναι για παράδειγμα η Γαλλία και η Ιταλία, και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι μπορεί να επωφεληθεί από αυτό το σχέδιο εάν καταφέρουμε να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα.

Ο ΥΠΟΙΚ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ανέφερε ότι το χρέος δεν μπορεί να λυθεί αμέσως, καθώς και ότι η μετάβαση σε μια κανονικότητα χρειάζεται χρόνο, ωστόσο συμπλήρωσε πως είμαστε σε τροχιά ώστε να καταστεί το χρέος βιώσιμο.

Υπογράμμισε επίσης πως για την ελληνική πλευρά παραμένει ο στόχος της μετάβασης της οικονομίας από μια προβληματική και υπέρ δανεισμένη σε μια κανονικότητα.

Ο κ. Τσακαλώτος, κατά τις ίδιες πηγές, εξέφρασε την αισιοδοξία του πως στις 15 Ιουνίου θα υπάρξει απόφαση με την οποία θα συμφωνεί απόλυτα και το ΔΝΤ.

Αυτή η απόφαση, συμπλήρωσε ο κ. Τσακαλώτος, θα δώσει σήμα στις αγορές και μπορεί να λύσει τα χέρια του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE).

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για σημαντική υποστήριξη από πολλούς ομολόγους του στο προηγούμενο Eurogroup και για αλλαγή κλίματος υπέρ της Ελλάδας.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, οι βουλευτές ενημερώθηκαν για το θέμα του παγώματος των συντάξεων το 2022, ωστόσο τάχθηκαν υπέρ της ολοκλήρωσης όλων των προαπαιτούμενων, προκειμένου να ληφθεί απόφαση για το χρέος στις 15 Ιουνίου.

Από την πλευρά της η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου διαβεβαίωσε τους βουλευτές πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ερωτηθείσα από αρκετούς συναδέλφους της τι σημαίνει η απαίτηση του ΔΝΤ να εκλείψει από την αιτιολογική έκθεση η 21η Αυγούστου ως ημερομηνία επιστροφής των συλλογικών διαπραγματεύσεων, δηλαδή μια ημέρα μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018, η κ. Αχτσιόγλου απάντησε πως νομικά δεν αλλάζει τίποτα και θα ισχύσουν οι συλλογικές συμβάσεις με το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή