Περίπου 10.000 άμαχοι έχουν καταφύγει σε καταυλισμό στα βόρεια της Ράκα, «πρωτεύουσας» του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, ενώ εκατοντάδες άλλοι καταφθάνουν καθημερινά στην περιοχή, καθώς επίκειται η μεγάλη μάχη για την ανακατάληψη της πόλης.
Σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (MSF), οι κάτοικοι της πόλης φεύγουν κρυφά τις νύχτες, επωφελούμενοι από το σκοτάδι, όσο πλησιάζουν οι δυνάμεις που στηρίζονται από τις ΗΠΑ. Προτιμούν να το διακινδυνεύσουν, να περάσουν από ναρκοπέδια και εχθρικούς μαχητές αντί να περιμένουν τον θάνατο, στη σύγκρουση που αναμένεται να ξεκινήσει πολύ σύντομα.
«Δεν πρόκειται για μαζική έξοδο αλλά περίπου 800 άνθρωποι φτάνουν καθημερινά στο Άιν Ίσα», εξήγησε η Ναταλί Ρομπέρ, μια γιατρός που συνεργάζεται με το γαλλικό τμήμα των MSF και επέστρεψε προ ημερών από την περιοχή.
Ο καταυλισμός στο χωριό Άιν Ίσα είναι υπό τον έλεγχο των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), δηλαδή της συμμαχίας των Σύρων Κούρδων και των Σύρων Αράβων μαχητών που στηρίζονται από τις ΗΠΑ. Οι δυνάμεις των SDF έχουν φτάσει σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από τη Ράκα και σχεδιάζουν την επιχείρηση για την ανακατάληψή της.
Ο στόχος τους είναι να γίνει ο καταυλισμός «σταθμός διέλευσης» για τους αμάχους. Όμως θα πρέπει να καταγράψουν κάθε άτομο που φτάνει εκεί. «Οι άνθρωποι παραμένουν μπλοκαρισμένοι στην περίμετρο του καταυλισμού γιατί η διαδικασία ελέγχου και καταγραφής είναι χρονοβόρα», είπε η Ρομπέρ. Πολλοί δεν έχουν πουθενά αλλού να πάνε, με αποτέλεσμα ο καταυλισμός να έχει ήδη ξεπεράσει τη χωρητικότητά του (6.000 άνθρωποι), εξήγησε η κ. Ρομπέρ.
Οι συνθήκες επιδεινώνονται, κυρίως λόγω της ζέστης. Οι MSF παρέχουν βασικές υπηρεσίες όπως εμβόλια, φροντίδα για τις μητέρες και τα νεογέννητα και φάρμακα για τους χρονίως πάσχοντες. Όσοι φέρουν τραύματα, κυρίως από εκρήξεις ναρκών, στέλνονται σε τρία νοσοκομεία της οργάνωσης, βορειότερα.
Είναι αδιευκρίνιστο πόσοι άμαχοι παραμένουν στη Ράκα, το προπύργιο των τζιχαντιστών του Ι.Κ. τα τελευταία τρία χρόνια. Πριν από τις πρόσφατες αναχωρήσεις, ο πληθυσμός της πόλης ανερχόταν στις 200.000, σύμφωνα με εκτιμήσεις. Στα μέσα Μαΐου ο διευθυντής του καταυλισμού, Τζαλάλ Αλ Αγιάφ, υπολόγιζε ότι οι εκτοπισμένοι ξεπερνούν τις 20.000.