Γερμανία: Ρομπότ - ιερέας για τα 500 χρόνια από τη θρησκευτική μεταρρύθμιση

Τετάρτη, 31 Μαΐου 2017 18:51
UPD:18:51
Volker Rahn
A- A A+

BlessU-2 είναι το όνομα ενός ρομπότ-ιερέα που αποκαλύφθηκε στη Γερμανία για τα 500 χρόνια από τη Θρησκευτική Μεταρρύθμιση του Μαρτίνου Λούθηρου. Το ρομπότ, που δίνει ευλογίες σε πέντε γλώσσες και βγάζει φως από τα χέρια του, παρουσιάστηκε στο πλαίσιο μιας έκθεσης για τους πέντε αιώνες από την έναρξη της Μεταρρύθμισης, που άρχισε το 1517 στην Ευρώπη όταν ο Λούθηρος θυροκόλλησε τις 95 θέσεις του στην είσοδο της μητρόπολης της Βιτεμβέργης στη Γερμανία, αμφισβητώντας την απόλυτη εξουσία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Όπως αναφέρει ο Guardian, μισή χιλιετία μετά, το ρομπότ έχει σκοπό να προκαλέσει νέες συζητήσεις σχετικά με το μέλλον της εκκλησίας και τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης. «Θέλαμε οι άνθρωποι να σκεφτούν αν είναι δυνατόν να ευλογηθούν από μία μηχανή, ή αν χρειάζεται άνθρωπος» δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ο Στεφάν Κρεμπς, της προτεσταντικής εκκλησίας στο Έσσε και το Νάσσαου, που βρίσκεται πίσω από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

LICHTKIRCHE.EKHN.DE

Το ρομπότ διαθέτει μια οθόνη αφής στο στήθος του, δύο χέρια και ένα κεφάλι. Τις τελευταίες 10 ημέρες δίνει την ευλογία του στα γερμανικά, τα αγγλικά, τα γαλλικά, τα ισπανικά, ή τα πολωνικά. Οι πιστοί μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε μια ανδρική και μια γυναικεία φωνή. Μπορεί να σηκώνει τα χέρια του, να αναβοσβήνει φώτα, να απαγγέλλει αποσπάσματα από τη Βίβλο και να λέει «ο Θεός να σας ευλογεί και να σας προστατεύει», ενώ επίσης μπορεί να εκτυπώσει και τα λόγια του. Σε περίπτωση τεχνικού προβλήματος, υπάρχει ρομπότ- αντικαταστάτης.

«Η ιδέα είναι να προκαλέσουμε συζητήσεις. Οι άνθρωποι δείχνουν περιέργεια, τους φαίνεται αστείο και δείχνουν ενδιαφέρον. Τους προκαλεί αίσθηση, και είναι πολύ θετικοί. Αλλά μέσα στην εκκλησία κάποιοι νομίζουν πως θέλουμε να αντικαταστήσουμε τους ιερείς με μηχανές. Αυτοί που είναι πιο κοντά στην εκκλησία είναι πιο επικριτικοί» λέει ο Κρεμπς.

Ο ίδιος και οι συνάδελφοί του καταγράφουν αντιδράσεις για περαιτέρω ανάλυση, ωστόσο σημειώνει πως δεν αναμένει τα ρομπότ να αποτελέσουν λύση στην έλλειψη ιερέων που παρατηρείται στην Ευρώπη- καθώς εκτιμά πως ένα ρομπότ δεν θα μπορούσε ποτέ να αντικαταστήσει έναν ιερέα. «Δεν θέλουμε να “ρομποτικοποιήσουμε” τη δουλειά μας στην εκκλησία, αλλά να δούμε αν μπορούμε να φέρουμε μια θεολογική προοπτική σε μια μηχανή».

Σημειώνεται πως το BlessU-2 δεν είναι το πρώτο ρομπότ που «καταπιάνεται» με τη θρησκεία: Πέρυσι, ένας βουδιστικός ναός στο Πεκίνο ανέπτυξε ένα ρομπότ- μοναχό που μπορούσε να ψέλνει και να εξηγεί βασικές έννοιες της θρησκείας.

Προτεινόμενα για εσάς