Η κυβέρνηση έχει στην πραγματικότητα αποδεχθεί και ένα μνημόνιο στο διηνεκές, μετά το τέταρτο, εκτίμησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, εξηγώντας ότι αυτό συνδέεται με το χρέος γιατί «είναι προφανές ότι δεν πρόκειται να δοθούν εφάπαξ και άνευ προσθέτων όρων μέτρα για το χρέος, όπως έγινε το 2012» με το PSI.
Από το βήμα της 4ης ετήσιας Οικονομικής Διάσκεψης της ΕΕΝΕ, ο κ. Βενιζέλος σχολίασε ότι έχει αποδοθεί ιδιαίτερη σημασία στη συνεδρίαση του Eurogroup με την προσδοκία που καλλιεργεί η κυβέρνηση να διευθετηθεί το ζήτημα του δημοσίου χρέους αφού η ελληνική πλευρά εξεπλήρωσε, υποτίθεται, τις υποχρεώσεις ψηφίζοντας το μνημόνιο 3+.
«Δηλαδή πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για την περίοδο 2017 και 2018, οπότε και λήγει το τρέχον τρίτο πρόγραμμα. Ψηφίζοντας το Μνημόνιο 4 με πολύ σκληρά δημοσιονομικά μέτρα για την περίοδο 2019, 2020, 2021 μέχρι το 2022, έχει στην πραγματικότητα αποδεχθεί και ένα διηνεκές Μνημόνιο, μετά το τέταρτο Μνημόνιο, που συνδέεται με το χρέος, γιατί είναι προφανές ότι δεν πρόκειται να δοθούν εφάπαξ και άνευ προσθέτων όρων μέτρα για το χρέος, όπως έγινε το 2012» σημείωσε.
Έκανε λόγο για ένα σχήμα Καφκικό όπου «η έξοδος από τα μνημόνια εμφανίζεται ως μία είσοδος στο επόμενο μνημόνιο» και ούτω καθεξής, στην πραγματικότητα κυνηγάς έναν κινούμενο στόχο.
Απέδωσε αυτή την εξέλιξη στο γεγονός ότι «από το 2015 και μετά, με επιλογή του ελληνικού λαού βεβαίως, η οποία είναι ελεύθερη και δημοκρατική και επαναλαμβανόμενη – τον Ιανουάριο στις εκλογές, τον Ιούλιο στο δημοψήφισμα, τον Σεπτέμβριο στις δεύτερες εκλογές – η χώρα εισήλθε σε έναν δευτερογενή φαύλο κύκλο, σε μία δευτερογενή κρίση, η οποία εξουδετέρωσε έως τώρα τρεις χρονιές. Το 2015 και το 2016, θα ήταν χρονιές σημαντικής ανάπτυξης και ήταν τελικά χρονιές ύφεσης».
Ανακατανομή της μιζέριας
Αναφερόμενος στα αντίμετρα τόνισε ότι ως χώρα έχουμε δεσμευτεί στο να πετύχουμε «δυσβάσταχτα, ασφυκτικά πρωτογενή πλεονάσματα με το πρόσχημα των αντιμέτρων, δηλαδή με την ιδεολογία, την ιδεοληψία μάλλον μιας ανακατανομής της μιζέριας, αφού θα έχει υπερφορολογηθεί οτιδήποτε κινείται, παράγει ή απλώς κατέχει στοιχειώδη περιουσία».
Πρόσθεσε ότι αυτό θα αναδιανέμεται επιδοματικά, προνοιακά, σε ένα στοχευμένο κοινό το οποίο έχει μία κάποια εκλογική σημασία.
«Κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει πια ούτε αυτό το κοινό για το κυβερνών κόμμα. Και αφού θα γίνει όλο αυτό και έχουμε φορέσει μόνοι μας ένα αντιαναπτυξιακό βάρος στην οικονομία την πιο κρίσιμη περίοδο, πάμε να διαπραγματευτούμε για το χρέος χωρίς να έχουμε λύσει το πιο επείγον πρόβλημα που είναι οι συσσωρευμένοι λογιστικά τόκοι του 2022 - 2023 - 2024, που ήταν το πρώτο ζήτημα που έπρεπε να λύσουμε» υπογράμμισε.
«Όλα αυτά, λοιπόν, θυσιάζονται σε μια νεοταξική θεωρία για τα αντίμετρα, μέσα από υπερφορολόγηση, υπερεισφορές, υπερπερικοπές, που κατά τη γνώμη μου δεν θα αποδώσουν και κυρίως αιχμαλωτίζει τη διαπραγμάτευση στη χειρότερη δυνατή στιγμή» σημείωσε.
Πολιτική συναίνεση νέου τύπου
Κλείνοντας ο κ. Βενιζέλος αναγνώρισε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να βρεθεί η έξοδος, τονίζοντας την ανάγκη όχι απλά να γίνουν εκλογές αλλά και να υπάρξει κυβέρνηση ευρύτατης συνεργασίας όλων των δημοκρατικών - φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, «με τον ηττημένο ΣΥΡΙΖΑ να καλείται να μετάσχει χωρίς να μπορεί να καθοδηγήσει ή να παρεμποδίσει τις εξελίξεις».
Ζήτησε επίσης μία πολιτική συναίνεση νέου τύπου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υπάρξουν κοινωνικές, θεσμικές, δημοσιονομικές και αναπτυξιακές προϋποθέσεις για την έξοδο από τη σημερινή κατάσταση.