Νέες κατευθυντήριες οδηγίες για τον καρκίνο του προστάτη

Τετάρτη, 17 Μαΐου 2017 11:51
Shutterstock

Σύμφωνα με τον Δρ. Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη, ο προληπτικός έλεγχος στον ουρολόγο με τη δακτυλική εξέταση, τη μέτρηση του PSA στο αίμα, τις ειδικές απεικονιστικές εξετάσεις (πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία προστάτη) και τα γενετικά tests μπορούν να βοηθήσουν στην έγκαιρη διάγνωση και στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη. 

A- A A+

Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες πρόληψης και αντιμετώπισης του καρκίνου του προστάτη εκδόθηκαν πριν από λίγες μέρες στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τις οποίες, όλοι οι άνδρες ηλικίας 55-69 ετών έχουν το δικαίωμα να συναποφασίσουν με τον γιατρό τους, σχετικά με το αν θα προβούν σε προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του προστάτη. Οι νέες οδηγίες ανατρέπουν τη σύσταση του 2012, η οποία ανέφερε να μην πραγματοποιείται έλεγχος ρουτίνας για τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου σε οποιαδήποτε ηλικία.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι ψευδώς θετικές ενδείξεις της εξέτασης PSA μπορεί να οδηγήσουν σε περιττές περαιτέρω εξετάσεις. Ενώ πολλά περιστατικά καρκίνου του προστάτη εξελίσσονται πολύ αργά και απαιτούν αναμονή και επαγρύπνηση μάλλον, παρά άμεση θεραπεία.

Το θέμα θα συζητηθεί εκτενώς στο πλαίσιο του 3ου Μεσογειακού και 20ού Διεθνούς Ανδρολογικού Συμποσίου - Congress of Human Sexuality & Reproduction, που θα γίνει στη χώρα μας στις 9-10 Ιουνίου 2017, στο Πολεμικό Μουσείο.

Ο χειρουργός ουρολόγος – ανδρολόγος, πρόεδρος Andrology International, Διευθυντής Τμήματος Σεξουαλικής Υγείας στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, αναλύοντας τα νέα δεδομένα, επισημαίνει ότι η επιστήμη σήμερα έχει καταφέρει σήμερα να ελαττώσει τους θανάτους από τη νόσο κατά 40%, όμως ο συγκεκριμένος καρκίνος παραμένει ο συχνότερος στους άνδρες και ο 2ος συχνότερος που οδηγεί στον θάνατο. Όπως λέει, η εξέλιξη της χειρουργικής βιοτεχνολογίας, ειδικά με τη ρομποτική ριζική προστατεκτομή, έχει φέρει επανάσταση, έως και την ίαση στον καρκίνο του προστάτη, διατηρώντας εξαιρετικά αποτελέσματα στην εγκράτεια ούρων και στη στυτική λειτουργία.

Επιπλέον, όπως είπε, τα νέα φάρμακα μπορούν με τη σειρά τους να παρατείνουν την επιβίωση ασθενών με μεταστατική νόσο, χωρίς επίπτωση στην ποιότητα ζωής.

Ο κ. Κωνσταντινίδης προέβη και σε μία προσωπική αποκάλυψη, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να κινητοποιήσει και να ευαισθητοποιήσει τον ανδρικό πληθυσμό, λέγοντας ότι και ο ίδιος ήταν κάποια στιγμή ανάμεσα στους ασθενείς. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Στην αρχή σοκαρίστηκα... Ξέρετε οι γιατροί νομίζουν πως θα είναι αθάνατοι, έχουν αυτό το προνόμιο, να μιλούν εκ του ασφαλούς, αφού αποκτούν αυτή τη θεϊκή ιδιότητα, να θεραπεύουν τους κοινούς θνητούς. Οι γιατροί είναι κακομαθημένα πλάσματα, νομίζουν ότι θεραπεύοντας κάποιον, αποκτούν θεϊκή ιδιότητα… Είναι και αυτή η λατρεία που δείχνουν οι ταπεινωμένοι άρρωστοι στο πρόσωπό τους, που τους προσθέτει ένα φωτοστέφανο, κάνοντάς τους να φαίνονται πιο ψηλοί, πιο όμορφοι, πιο υγιείς και, προπάντων, άτρωτοι από τις ασθένειες των άλλων». Και συμπλήρωσε: «Είναι διαφορετικό να λες στον άλλον "έχετε καρκίνο κύριέ μου" και είναι εντελώς το διαφορετικό να σας λένε "έχετε καρκίνο γιατρέ μου"».

Στην αρχή, όπως λέει, ένιωσε συγκλονισμένος και ανυπεράσπιστος, ταπεινωμένος και πολύ φοβισμένος. Παρόλα αυτά είχε καλή έκβαση και οι θεράποντες ιατροί του τον διαβεβαίωσαν πως, αν κόψει το κάπνισμα, θα ζήσει άλλα 30 χρόνια.

Ο γιατρός τονίζει ότι ο προληπτικός έλεγχος στον ουρολόγο με τη δακτυλική εξέταση, τη μέτρηση του PSA στο αίμα, τις ειδικές απεικονιστικές εξετάσεις (πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία προστάτη) και τα γενετικά tests μπορούν να βοηθήσουν στην έγκαιρη διάγνωση και στην πρόληψη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή