Το ιδρυτικό συνέδριο για ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς θα πρέπει να γίνει μέσα στο 2017 μετά το Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο τέλος Ιουνίου, αποφάσισε στη σημερινή της συνεδρίαση η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ.
Σύμφωνα με την απόφαση, το Συνέδριο θα σηματοδοτήσει το άνοιγμα του ελληνικού σοσιαλδημοκρατικού χώρου στο νέο και θα δρομολογήσει άμεσα τις διαδικασίες εκλογής επικεφαλής από τη βάση εντός του 2017.
«Το εγχείρημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης οφείλει να οδηγηθεί σε μια δημιουργική μετεξέλιξη, που υπερβαίνει στερεότυπα του παρελθόντος, σε ένα ανοικτό φορέα, ικανό να εκφράσει νέες ιδέες, νέες προτεραιότητες, νέους ανθρώπους. Τα βήματα θα πρέπει στοχεύουν στην ανανέωση και όχι στην αναπαλαίωση, στην ενότητα και όχι στον κατακερματισμό.
Να ενισχυθεί η δημόσια εικόνα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και να πολλαπλασιαστούν οι κοινές διαδικασίες των δυνάμεων που απαρτίζουν την Δημοκρατική Συμπαράταξη. Επιδίωξη θα πρέπει να είναι ένα ξεκάθαρο πολιτικό και προγραμματικό πλαίσιο, στοχεύοντας να ολοκληρώσουμε εκεί τη πολιτική και προγραμματική μας».
Όπως αναφέρει η Κ.Ε της ΔΗΜΑΡ «για να γίνει η υπέρβαση χρειάζονται και κινήσεις στραμμένες στο παρόν και στο μέλλον και όχι στο παρελθόν. Κατά συνέπεια στο Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης πρέπει να υπάρξει: νέο σύμβολο, νέο όργανο - Κεντρικό Συμβούλιο με αποφασιστικές αρμοδιότητες, οι αρχές οργάνωσης και λειτουργίας, μία πολιτική πρόταση, ένα προγραμματικό πλαίσιο με τομές και ανατροπές για την υπέρβαση της κρίσης και ο οδικός άξονας με σαφές χρονοδιάγραμμα που θα οδηγεί στον ενιαίο προοδευτικό φορέα με υπέρβαση των υφιστάμενων κομμάτων και κινήσεων μέσα από ένα Ιδρυτικό Συνέδριο για ένα ενιαίο κόμμα και εκλογή επικεφαλής του από την βάση εντός του 2017».
Οσον αφορά στη κατάσταση της χώρας η Δημοκρατική Αριστερά, θεωρεί κοροϊδία τα αντίμετρα και επικρίνει έντονα την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ τονίζοντας ότι «οι αυταπάτες και η αναποτελεσματικότητα έχουν επώδυνες συνέπειες για την κοινωνία. Η αξιολόγηση έπρεπε να αφορά τα μέτρα για το παρόν τρίτο μνημόνιο. Η κυβέρνηση όμως συμφώνησε σε πολύ μεγαλύτερο φορτίο μέτρων απ' αυτό που προβλεπόταν στο μνημόνιο, χωρίς να υπάρχει νέα χρηματοδότηση».
Επίσης επισημαίνεται ότι «η αναξιοπιστία και η αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης αποτυπώνεται και στην τραγική παράλειψή της όσον αφορά τη διάθεση του πλεονάσματος ως κοινωνικό μέρισμα. Πρόκειται για την πρόταση της ΔΗΜΑΡ το 2012 που υιοθετήθηκε στα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, ώστε να υπάρχει η προοπτική κοινωνικού οφέλους από την «υπεραπόδοση» μέτρων».
Πηγή: ΑΜΠΕ