Η Πορτογαλία, με την ερμηνεία του Salvador Sobral στο τραγούδι «Amar Pelos Dois» (Αγάπη για δύο), μια από τις καλύτερες μπαλάντες του φετινού διαγωνισμού τραγουδισμένη στα πορτογαλικά, κατέκτησε την πρώτη θέση στη φετινή διοργάνωση.
Η ιστορία του 27χρονου Salvador συγκίνησε τον κόσμο στους κόλπους της Eurovision αλλά και όλη την Ευρώπη. Οι φήμες που τον θέλουν να βρίσκεται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση καρδιάς διαψεύδονται από την εκπρόσωπό του, ενώ ο ίδιος παραδέχτηκε πως αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας αλλά προτίμησε να μην αναφερθεί σε αυτό.
Ωστόσο, ο ντόρος που υπήρξε γύρω από το όνομά του είχε αντίκτυπο στον κόσμο της Eurovision, που έστρεψε το ενδιαφέρον του στο τραγούδι που έγραψε η αδελφή του και τελικά το έβαλαν στα καλύτερα της φετινής χρονιάς. Γι’ αυτό και από την πρώτη στιγμή θεωρήθηκε ένα από τα μεγάλα φαβορί για τη νίκη. Αν και ο τραγουδιστής έμεινε ακίνητος στο κέντρο της σκηνής, χωρίς εντυπωσιακά ρούχα, χωρίς φτιαγμένο μαλλί, χωρίς χορευτές γύρω του, η εμφάνισή του ενθουσίασε για την απλότητά της.
GLEB GARANICH
Ήταν ο μόνος ερμηνευτής που ουσιαστικά δεν πάτησε το πόδι του στη σκηνή της Eurovision, αφού τραγούδησε πάνω σε ένα στρογγυλό βάθρο ενώ πίσω του το σκηνικό έδειχνε ένα μαγικό δάσος μεταφέροντας το κοινό σε ένα όμορφο παραμύθι γεμάτο αγάπη. Η Πορτογαλία επέστρεψε στον διαγωνισμό έπειτα από έναν χρόνο αποχής ενώ κέρδισε τη συμμετοχή της στον τελικό έπειτα από νίκη στον πρώτο ημιτελικό. Απέσπασε την πρώτη θέση στη βαθμολογία των επιτροπών με 382 βαθμούς κάνοντας ρεκόρ στα δωδεκάρια. Επίσης, βρέθηκε πρώτη και στο televoting, έχοντας συγκεντρώσει 376 βαθμούς. Στο σύνολο, και ομόφωνα από επιτροπές και κοινό, η Πορτογαλία με 758 βαθμούς στέφτηκε μεγάλη νικήτρια της φετινής Eurovision. Συγκινητική στιγμή για μια χώρα που συμμετέχει στον διαγωνισμό από το 1964 και είχε ως καλύτερη θέση την 6η, που είχε κατακτήσει το 1996.
Την πρώτη πεντάδα συμπλήρωσαν η Βουλγαρία στη 2η θέση, η Μολδαβία στην 3η, το Βέλγιο στην 4η και η Σουηδία στην 5η. Το μεγάλο φαβορί για φέτος, η Ιταλία, βρέθηκε στην 6η θέση, ενώ τελευταία, με 5 βαθμούς, βρέθηκε η Ισπανία.
EPA/SERGEY DOLZHENKO
Ελληνική παρουσία Η Ελλάδα, με την Demy και το τραγούδι «This is love», σε σύνθεση - παραγωγή του Δημήτρη Κοντόπουλου και στίχους των Romy Papadea και John Ballard, απέσπασε την 19η θέση στη τελική κατάταξη του τελικού. Με θέμα της παρουσίασης το υγρό στοιχείο, η ελληνική συμμετοχή άφησε θετικές εντυπώσεις.
REUTERS/GLEB GARANICH
Η Demy με το υπέροχο χαμόγελό της πλαισιώθηκε από τους χορευτές Μάρκο Γιακούμογλου και Ιάσονα Μανδηλά ενώ ο Φωκάς Ευαγγελινός, που υπέγραψε τη σκηνοθετική επιμέλεια και τη χορογραφία της ελληνικής συμμετοχής, φρόντισε να μιλήσει το εντυπωσιακό σκηνικό με την ερμηνεύτρια να αναδύεται από το νερό, αυταπάτη που δημιούργησε η τρισδιάστατη κατασκευή απεικόνισης που ήταν μέρος των σκηνικών. Κύπρος: Συμμετοχή με ειδική βαρύτητα
Η Κύπρος, με τον Hovig και το τραγούδι «Gravity» (Βαρύτητα), σε σύνθεση και στίχους Thomas G:Son, πραγματοποίησε μια αξιοπρεπέστατη εμφάνιση καταλαμβάνοντας την 21η θέση στη βαθμολογία. Πλαισιωμένος από δύο χορευτές και «παίζοντας» με την τεχνολογία και τις χορογραφίες, ο Hovig παρουσίασε το τραγούδι με άρτιο τρόπο, εκπροσωπώντας επάξια το νησί της Αφροδίτης στον διαγωνισμό της Eurovision. Ένας γορίλας στο Κίεβο Ο Ιταλός Francesco Gabbani με το «Occidentali's Karma» (Το Κάρμα των Δυτικών) με στίχους που προφανώς ήθελαν να στείλουν μηνύματα για την Ευρώπη του σήμερα, απέσπασε την 6η θέση. Την παράσταση έκλεψε ο χορευτής που συνόδευε στη σκηνή τον ερμηνευτή, ο οποίος ήταν ντυμένος γορίλας και χόρευε μαζί του ενώ η σκηνή γέμισε χρώματα και εναλλασσόμενα μοτίβα σε μία ιδιαίτερα ενθουσιώδη ατμόσφαιρα.
SERGEY DOLZHENKO
Αξίζει να αναφερθεί πως το τραγούδι «Occidentali's Karma» χάρισε στον Gabbani την πρωτιά στο φετινό Φεστιβάλ στο Σανρέμο, ενώ καθημερινά σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Έχει ήδη γίνει χρυσό στην Ιταλία μέσα σε μία εβδομάδα κυκλοφορίας, το βίντεο στο YouTube έχει ξεπεράσει τα 25 εκατομμύρια views, είναι το ιταλικό βίντεο έχει τα περισσότερα views μέσα σε ένα 24ωρο και έχει ήδη μπει στα itunes charts 15 χωρών.
[email protected]