Τεχνητή νοημοσύνη - σύμβουλος για αστυνομικούς

Τετάρτη, 10 Μαΐου 2017 20:02
UPD:20:05
SHUTTERSTOCK
A- A A+

Η αστυνομία του Ντούρχαμ στην Αγγλία ετοιμάζεται να αρχίσει τη χρήση ενός συστήματος τεχνητής νοημοσύνης ειδικά σχεδιασμένου για να παρέχει βοήθεια όσον αφορά στο αν ένας ύποπτος θα πρέπει να συνεχίσει να είναι υπό κράτηση ή όχι.

Το σύστημα, σύμφωνα με το BBC, αξιολογεί τους υπόπτους ως υψηλού, μέσου ή χαμηλού κινδύνου όσον αφορά στο ενδεχόμενο να προβούν ξανά σε αδικήματα, και έχει ήδη δοκιμαστεί, «εκπαιδευόμενο» σε δεδομένα ιστορικού διάπραξης αδικημάτων πέντε ετών.

Τα δεδομένα για το Harm Assessment Risk Tool (Hart) αντλήθηκαν από το αρχείο της αστυνομίας του Ντούρχαμ για τα έτη 2008- 2012. Το σύστημα στη συνέχεια δοκιμάστηκε το 2013, και τα αποτελέσματα της χρήσης του εξετάστηκαν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Οι προβλέψεις για υπόπτους χαμηλού κινδύνου διαπιστώθηκε πως είχαν ποσοστό ακριβείας 98%, ενώ για τις περιπτώσεις υψηλού κινδύνου το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 88%.

Ωστόσο, όπως τόνισε η Σίνα Ούργουϊν, αρμόδιο στέλεχος της αστυνομίας του Ντούρχαμ, η ακρίβεια του εργαλείου ήταν υπό αξιολόγηση, χωρίς όμως να επηρεάζει τις αποφάσεις των αστυνομικών που ήταν υπεύθυνοι για θέματα κράτησης. «Φαντάζομαι πως μέσα στους επόμενους δύο με τρεις μήνες μάλλον θα καταστεί ενεργό εργαλείο για να υποστηρίζει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων από τους αστυνομικούς» είπε η ίδια στο BBC.

Όπως εξήγησε, οι ύποπτοι χωρίς ιστορικό διάπραξης αδικημάτων είναι λιγότερο πιθανό να χαρακτηριστούν ως υψηλού ρίσκου, αν και, σε περίπτωση σύλληψης για σοβαρό αδίκημα, όπως ο φόνος, σαφώς και η αξιολόγηση επηρεάζεται.

Από πλευράς του, ο καθηγητής Λόρενς Σέρμαν, διευθυντής του Centre for Evidence-based Policing του University of Cambridge, που συμμετείχε στην ανάπτυξη του εργαλείου, είπε πως το Hart θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε μια σειρά περιπτώσεων- όπως, για παράδειγμα, όταν τίθεται θέμα για το αν θα πρέπει ένας ύποπτος να παραμείνει υπό κράτηση για μερικές ώρες ακόμα ή να απελευθερωθεί με εγγύηση πριν απαγγελθούν κατηγορίες- ή, εάν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, για το αν θα πρέπει να τεθεί ξανά υπό κράτηση.

Κατά τη διάρκεια της νέας δοκιμαστικής περιόδου, αστυνομικοί θα το χρησιμοποιούν σε υποθέσεις που θα επιλέγονται στην τύχη, έτσι ώστε να είναι δυνατό να γίνει σύγκριση ανάμεσα στο τι συμβαίνει όταν χρησιμοποιείται και τι όταν δεν χρησιμοποιείται.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε η Ούργουϊν, υπάρχουν κάποια όρια στη χρήση του- όπως πχ το ότι βασίζεται σε δεδομένα από τη βάση του αστυνομικού τμήματος του Ντούρχαμ και όχι στο εθνικό σύστημα υπολογιστή της αστυνομίας, οπότε εάν κάποιος με ιστορικό βίαιων εγκλημάτων εκτός Ντούρχαμ συλληφθεί, το Hart δεν θα είναι σε θέση να κάνει ακριβή πρόβλεψη σχετικά με τον βαθμό επικινδυνότητάς του.

Προτεινόμενα για εσάς