Την παραίτησή του από όλα τα αξιώματα ανακοίνωσε το μεσημέρι στη Βιέννη ο αρχηγός του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες, κεντροδεξιού Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος, αντικαγκελάριος στην κυβέρνηση συνασπισμού Ράινχολντ Μιτερλένερ.
Διάδοχός του αναμένεται να αναλάβει ο νυν υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς.
Ο Ράινχολντ Μιτερλένερ είχε αναλάβει αρχηγός του Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος και αντικαγκελάριος στην κυβέρνηση μόλις τον Αύγουστο 2014, διαδεχόμενος στα δύο αυτά αξιώματα τον Μίχαελ Σπίντελεγκερ, ο οποίος είχε παραιτηθεί αιφνιδιαστικά.
Κορυφαία στελέχη του Λαϊκού Κόμματος που αποτελούν την αποκαλούμενη «ομάδα των σκληροπυρηνικών», στην οποία συγκαταλέγεται ο ίδιος και της οποίας ηγείται ο υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σομπότκα, φέρεται να ζητούσαν από καιρό, εμμέσως πλην σαφώς, την αντικατάσταση του Ράινχολντ Μιτερλένερ με τον 30 χρονο υπουργό Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς.
Ο Σεμπάστιαν Κουρτς, λόγω της μεγάλης δημοτικότητας του, εκλαμβάνεται από τους ίδιους ως το μέλλον του κόμματός τους, που θα το οδηγήσει σε μεγάλη άνοδο των ποσοστών του ή ακόμη και στην πρώτη θέση σε πρόωρες εκλογές, που μάλλον με τις νέες εξελίξεις είναι αναπόφευκτες, και στη συνέχεια σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, αντί των Σοσιαλδημοκρατών.
Στόχος του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων - και με δεδομένο ότι εδώ και πάνω από έναν χρόνο εμφανίζεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις ως πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα, με ποσοστό πάνω από 30% - ήταν πριν από τις περυσινές προεδρικές εκλογές η σταδιακή ανάληψη της απόλυτης εξουσίας στη χώρα.
Αυτό θα επιτυγχάνετο αρχικά με το προεδρικό αξίωμα, έπειτα από μια νίκη του υποψηφίου τους στις προεδρικές εκλογές Νόρμπερτ Χόφερ και στη συνέχεια μέσω του Χόφερ «και λόγω ασυμφωνίας με την κυβέρνηση» με τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.
Με τη διαφορά βέβαια, ότι, όπως έδειξαν οι εξελίξεις μετά την εκλογική αναμέτρηση της 4ης Δεκεμβρίου, σε αυτά τα σχέδια έβαλε τέλος η σαφέστατη νίκη του νέου προέδρου της Αυστρίας, του Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν (με ποσοστό 53,8% έναντι 46,2% του Νόρμπερτ Χόφερ), ο οποίος στις 26 Ιανουαρίου ορκίστηκε και ανέλαβε τα καθήκοντά του στο ύπατο αξίωμα της χώρας για τα επόμενα έξι χρόνια.