Η διμερής συνεργασία στο τετ α τετ Τσίπρα - ΥΠΕΞ Κίνας

Κυριακή, 23 Απριλίου 2017 20:00
UPD:20:02
INTIME NEWS/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Τη σημασία της συνεργασίας Ελλάδας και Κίνας, ως δύο από τους αρχαιότερους πολιτισμούς, αλλά και των προοπτικών που ανοίγονται ευρύτερα για τη μεταξύ τους συνεργασία μέσα από την εντατικοποίησή της, τόνισαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Γουάνγκ Γι, ενώ επισήμαναν και τις πολύ στενές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα στις δύο χώρες.

Σε αυτή την κατεύθυνση, της προοπτικής ενίσχυσης των διμερών σχέσεων των δύο χωρών ευρύτερα, επεσήμαναν και τη σημασία του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών που διοργανώνεται στην Αθήνα, αλλά και τη συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού στις εργασίες της διάσκεψης στο Πεκίνο τον Μάιο για τον Νέο Δρόμο του Μεταξιού, «Belt and Road Forum».

Στην Κίνα ο Αλ. Τσίπρας στις 14 και 15 Μαΐου

Επίσκεψη στην πρωτεύουσα της Κίνας, Πεκίνο, θα πραγματοποιήσει στις 14 και 15 Μαΐου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντησή του με τον Κινέζο ομόλογό του Γουάνγκ Γι.

Η διμερής συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Κίνας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην Αθήνα, με την ευκαιρία του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών.

Σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά, -ο οποίος θα συνοδεύσει τον κ. Τσίπρα στο Πεκίνο- στο επίκεντρο της συνάντησής του με τον Κινέζο ΥΠΕΞ βρέθηκε μεταξύ άλλων «η σημασία που έχει το λιμάνι του Πειραιά και οι επενδύσεις της Cosco». Παράλληλα, συζητήθηκαν τα μορφωτικά, ερευνητικά και εκπαιδευτικά σχέδια συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και η ανάγκη ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των σχέσεών της με την Κίνα.

Μιλώντας για το Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών, ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την ελπίδα ότι η συζήτηση θα δείξει πως «οι αρχαίοι πολιτισμοί είναι ζωντανοί στη σημερινή πραγματικότητα και μας βοηθούν με τη σοφία τους. Ότι αυτοί οι πολιτισμοί είναι μορφές ήπιας ισχύος και ότι αυτοί οι πολιτισμοί αποτελούν κομμάτι της ειδικής βιομηχανίας που τη λέμε “πολιτιστική βιομηχανία”».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή