Από την έντυπη έκδοση
Του Γιάννη Καμπουράκη
Το έναυσμα για την προσχεδιασμένη πολιτική και επικοινωνιακή «καταιγίδα» με το success story της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σε συνδυασμό με τους υψηλούς τόνους έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ήταν για το Μαξίμου η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος έκανε λόγο για «επιτυχία της μεγάλης προσπάθειας για την έξοδο από την κρίση και την επιτροπεία», η οποία «για πρώτη φορά είναι σήμερα όχι απλά ορατή, αλλά επιβεβαιώνεται και από τα ίδια τα αποτελέσματα», ενώ σημείωσε ότι το 3,9% αποτελεί απόδοση «περισσότερο από οκτώ φορές, δηλαδή, πάνω από τον σχετικό στόχο». Η κυβερνητική ρητορική έχει στόχο αφενός τη συσπείρωση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας έναντι της κρίσιμης ψηφοφορίας στη Βουλή, αλλά και την προσπάθεια να δοθεί η εικόνα προς απογοητευμένα στελέχη και ψηφοφόρους ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εφόσον επιτύχει τη συμφωνία με τους δανειστές, έχει μπροστά της χρονικό ορίζοντα και προϋποθέσεις ανάκαμψης.
Η ΑΥΓΗ ΕΦΗΜΕΡΊΔΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΆΣ
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε στην εκτίμηση του ΔΝΤ ότι το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 δεν είναι διατηρήσιμο, λέγοντας ότι «οι στόχοι που θέτει το πρόγραμμα για το 2017 και το 2018 είναι πλέον βέβαιο ότι θα πιαστούν, καθώς το αποτέλεσμα του 2016 είναι τέτοιο που δεν αφήνει περιθώρια αμφισβητήσεων».
«Διαμορφώνεται ένα κλίμα ότι η Ελλάδα και πετυχαίνει στους στόχους και μέσα στις προγραμματικές προτεραιότητες αυτής της κυβέρνησης αναδεικνύεται η δυνατότητα της εθνικής οικονομίας να περάσει στη σφαίρα της βιώσιμης ανάπτυξης» δήλωσε και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο οποίος σημείωσε πως οι διαφωνίες μεταξύ Βερολίνου και Ουάσιγκτον για το θέμα του ελληνικού χρέους δεν πρέπει να επιτρέψουν να χαθεί άλλος χρόνος για την επίτευξη της συνολικής συμφωνίας.
Ανεβάζουν τους τόνους κατά της Ν.Δ.
Με αφορμή τις επίσημες ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ, ο κ. Τζανακόπουλος έκανε λόγο για «πλήρη διάψευση των καταστροφικών προβλέψεων της Ν.Δ.», ενώ ξεκίνησε την εφαρμογή της τακτικής της πίεσης προς την αξιωματική αντιπολίτευση θέτοντας για άλλη μία φορά το ερώτημα προς την Πειραιώς και τον κ. Μητσοτάκη εάν θα ψηφίσει τα αντίμετρα που εμπεριέχει η συμφωνία.
Η τακτική της κυβέρνησης, η οποία βασίζεται στο σενάριο της επίτευξης συνολικής συμφωνίας μέσα στον Μάιο, περιλαμβάνει την ανάδειξη του δικού της «success story» σε σύγκριση «με τις πολιτικές που όχι μόνο δεν θεράπευσαν την κρίση, αλλά την επιδείνωσαν τα προηγούμενα χρόνια», αλλά και την προσπάθεια να φανεί ότι «πλέον, τίθενται οι βάσεις της ανάκαμψης, του τέλους των μνημονίων, της άρσης της επιτροπείας και της οριστικής εξόδου από την κρίση», όπως κωδικοποιημένα σημείωσε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης με την ευκαιρία της συνάντησής του με τους ΑΧΕΠΑΝΣ. Οι επιθέσεις κατά της Ν.Δ. δεν θα αφορούν μόνο το κομμάτι της οικονομίας και των διαπραγματεύσεων, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει να προσθέσει και ιδεολογικό πρόσημο.
Στην υπερφορολόγηση ως βασική αιτία της υπεραπόδοσης του 3,9% για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 καταλήγουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σχολιάζοντας αρνητικά και τις πανηγυρικές κυβερνητικές ανακοινώσεις.
«Το πρωτογενές πλεόνασμα του κ. Τσίπρα οφείλεται στην καταστροφή της οικονομίας. Εάν τα πράγματα στην οικονομία πήγαιναν καλά, κανείς δεν θα ζητούσε πρόσθετα μέτρα για τα επόμενα χρόνια» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Β. Κικίλιας.
Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, το πλεόνασμα οφείλεται στην υπερφορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με μέτρα άνω των 5 δισ. μόνο για το 2016, στην εκτόξευση των κατασχέσεων και των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης και στην εσωτερική στάση πληρωμών προς τον ιδιωτικό τομέα.
«Η χώρα χρειάζεται μια άλλη κυβέρνηση για να μπει σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης, με γενναίες μειώσεις φόρων, περικοπές δαπανών και προσέλκυση επενδύσεων» κατέληξε ο κ. Κικίλιας, κάνοντας αναφορά στη μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου που πρόκειται να φέρει η κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή.
«Το υψηλό, πράγματι, πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 δεν είναι αποτέλεσμα μιας υγιούς προσπάθειας στην οικονομία, με ανάπτυξη, επενδύσεις και θέσεις εργασίας. Οφείλεται κατά κύριο λόγο στην εξοντωτική υπερφορολόγηση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων κι όχι στην καταπολέμηση της μεγάλης φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, όταν οι έλεγχοι το 2016 σημείωσαν ιστορικό χαμηλό» δήλωσε από την πλευρά της και η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εμφανίζει ως επιτυχία τα ματωμένα πλεονάσματα των περικοπών και της φοροληστείας, κρύβοντας ότι η πολιτική αυτή όχι μόνο θα συνεχιστεί, αλλά και θα ενταθεί με το νέο πακέτο μέτρων που ετοιμάζει να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή» ανέφερε στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.
Το Ποτάμι σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως πρωτογενές πλεόνασμα 3,9% σημαίνει «υπερφορολόγηση της Ελλάδας που (ακόμη) εργάζεται και παράγει, αύξηση των προκαταβολών φόρου στις επιχειρήσεις, στους αγρότες και στους ελεύθερους επιχειρηματίες, μη αποπληρωμή των υποχρεώσεων του Δημοσίου, καθυστέρηση επιστροφών ΦΠΑ».