«Η μόνη λύση στην κόλαση που γνωρίζουμε, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι, είναι ένα δίκαιο διαζύγιο, οι δύο λαοί είναι έτοιμοι, οι ηγέτες διστάζουν ακόμα, αν και υπάρχουν κάποιες ενθαρρυντικές ενδείξεις», ανέφερε ο ισραηλινός συγγραφέας Αμος Οζ (φωτογραφία), στη διάρκεια της ομιλίας του σε εκδήλωση που οργάνωσε το «Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής» με θέμα «Προοπτικές για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή: Η άποψη ενός μυθιστοριογράφου».
«Οι διενέξεις του 20ου αιώνα είχαν σαφή χαρακτήρα, κανείς δεν μπορούσε να είναι υπέρ των Ναζί, ή του απαρτχάιντ, αλλά πρέπει να πούμε ότι η διένεξη Ισραήλ και Παλαιστίνης είναι ασαφής, καθώς πρόκειται για τη σύγκρουση δύο θυμάτων, που και οι δύο έχουν ισχυρά επιχειρήματα», ανέφερε ο κ. Οζ, προσθέτοντας ότι «το πρόβλημα είναι τι κάνουμε τώρα. Η απάντηση στο ποιος είναι υπεύθυνος μπορεί να περιμένει. Η Παλαιστίνη είναι η πατρίδα των Παλαιστινίων και δεν υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο, όπου μπορούν να αισθανθούν όπως στην πατρίδα τους, όχι ως άτομα αλλά ως λαός. Το ίδιο ισχύει και για τους Ισραηλινούς Εβραίους. Πολλοί νομίζουν ότι η σύγκρουση οφείλεται σε παρεξήγηση. Δεν υπάρχει παρεξήγηση μεταξύ Ισραηλινού Εβραίου και Αραβα Παλαιστίνιου. Διαφορές υπάρχουν. Πρέπει να βρεθεί συμβιβαστική λύση, καθώς όπου υπάρχει ζωή υπάρχει και συμβιβασμός, το αντίθετο του οποίου είναι ο φανατισμός και ο θάνατος...
... Κάποιους Παλαιστίνιους τους πέταξαν έξω από εκεί που ζούσαν και κατέφυγαν στην Παλαιστίνη, τους γονείς μου τους έδιωξαν βίαια από την Ευρώπη τις δεκαετίες του '20 και του '30, ενώ ακολούθησε και άλλο κύμα διωγμών. Ουσιαστικά η σύρραξη είναι ανάμεσα σε δύο πρώην θύματα της Ευρώπης, οι Αραβες μας βλέπουν σαν επέκταση της καπιταλιστικής Ευρώπης, σαν αποικιοκράτες και εμείς τους βλέπουμε σαν τους διώκτες μας. Ομως ο ένας βλέπει στο πρόσωπο του άλλου τον Ευρωπαίο δυνάστη. Εσείς μάς συμπεριφέρεστε σαν "βικτωριανή" δασκάλα, ενώ χρειαζόμαστε (και τα δύο μέρη) σωστή αντιμετώπιση, καθώς έχουμε να λάβουμε μια πολύ οδυνηρή απόφαση, να μοιράσουμε την πατρίδα μας», τόνισε ο ισραηλινός ακτιβιστής, που στις 19 Ιανουαρίου παρουσιάζει στο Μέγαρο Μουσικής το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του «Ιστορία Αγάπης και Σκότους» που κυκλοφορεί από τις «Εκδόσεις Καστανιώτη».
Ο Αμος Οζ, ο μεγαλύτερος συγγραφέας του Ισραήλ, γεννημένος το 1939 στην Ιερουσαλήμ, σε 700 σελίδες αφηγείται τη ζωή του, με ήρωες τους γονείς του αλλά και τους προγόνους του, προκειμένου να καταλάβει τον εαυτό του και να προσδιορίσει την εβραϊκή του ταυτότητα. Αφετηρία της αναζήτησης είναι η αυτοκτονία της μητέρας του όταν ο ίδιος έμπαινε στην ηλικία της εφηβείας, αυτοκτονία που τόν οδήγησε να εγκαταλείψει την πατρική στέγη, να αλλάξει το όνομά του και να ζήσει σε κιμπούτς.
H εφημερίδα «La Repubblica» συστήνει με έμφαση την «Ιστορία αγάπης και σκότους»... ακόμη και σε εκείνους που έχουν μόνο δύο ημέρες ζωής.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΩΡΤΖΙΝΑΚΗ