Από την έντυπη έκδοση
Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]
«Προφανώς δεν είναι μια δημοκρατία δυτικού τύπου αυτή τη στιγμή... Πάντως αυτοί οι οποίοι προσπαθούν να ανατρέψουν τον Μαδούρο, δεν θα μπορούσαν να διεκδικήσουν δημοκρατικές δάφνες. Στη χώρα αυτή δεν υπάρχει δικτατορία. Υπάρχει... εκλεγμένος πρόεδρος, εκλεγμένη κυβέρνηση, υπάρχει κρίση και σύγκρουση», δήλωσε βουλευτής της συμπολίτευσης, αναφερόμενος στη Βενεζουέλα.
Πιστοποιητικά φρονημάτων αυτών που έχουν βγει στους δρόμους του Καράκας και άλλων πόλεων δεν έχω, αλλά δεν έχει καταργηθεί το κοινοβούλιο με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου; Κι ύστερα ποιος είπε ότι η δικτατορία δεν μπορεί να έχει μανδύα δημοκρατικότητας ή ότι δεν έχει συχνά μια λαϊκή διάσταση, στήριξη, ανοχή, ή επιτήδεια αποχή; Η Ιστορία έχει στις δέλτους της ονόματα και αρχεία.
Δεν υπάρχει, λοιπόν, τομή μεταξύ της δικτατορίας και της δημοκρατίας, μεταξύ του ΕΑΤ ΕΣΑ, ας πούμε, μέρες που ‘ναι, και της φιλελεύθερης δημοκρατίας, που είχε, έχει και θα έχει προβλήματα, αλλά, παρ’ όλα αυτά, παραμένει ανοιχτή ακόμη και στους υβριστές της;
Φυσικά και υπάρχει, γι’ αυτό και η σύγκριση της χούντας με την Ε.Ε. εξαιτίας της λιτότητας είναι όχι μόνο ανιστόρητη, αλλά και παράλογη.
Παράλογα, όμως, είναι και τα δύο μέτρα και δύο σταθμά για τα αυταρχικά χαρακτηριστικά άσκησης εξουσίας και την περιφρόνηση των ελευθεριών.
Πώς χαρακτηρίζεις το καθεστώς στη Σαουδική Αραβία ή, ακόμη πιο χτυπητό παράδειγμα, στην Αίγυπτο; Δημοκρατία δεν το λες, αυτό όμως δεν εμποδίζει τη Δύση να συνομιλεί με τον Σίσι.
Με τον Ερντογάν, αυτόν που τώρα θεωρούν «νεκροθάφτη της τουρκικής δημοκρατίας», μια χαρά συνομιλούσαν και μπίζνες κεντούσαν οι Ευρωπαίοι. Είναι αυταρχικός; Τι ερώτημα. Ήταν και πριν από το δημοψήφισμα, φυλάκιζε και με τις διαφωνίες άφριζε, θα είναι και μετά. Επικοινωνεί με μεγάλα ακροατήρια και ιδίως με τους πιο φτωχούς; Έτσι, φαίνεται. Με χοντροκομμένη νοθεία ή χωρίς, τον στηρίζει περίπου ο μισός λαός. Είναι δικτάτορας; Όσο είναι κάποιος που δεν καταργεί τη δημοκρατία, αλλά επιλέγει να την αξιοποιεί.