Η δεύτερη θητεία είναι σαν το δεύτερο γάμο. Προσφέρει μια ευκαιρία για μια καινούργια αρχή. Προηγούμενοι ένοικοι του Λευκού Οίκου έχουν συχνά χρησιμοποιήσει τη δεύτερη θητεία τους έχοντας στο μυαλό τους περισσότερο την ιστορική τους κληρονομιά. Στην πρώτη του θητεία, για παράδειγμα, ο Ρόναλντ Ρίγκαν αποκαλούσε τη Σοβιετική Ενωση «αυτοκρατορία του κακού», ενώ στη δεύτερη προσπαθούσε να ρίξει γέφυρες.
Θα επαναλάβει ο Τζόρτζ Μπους αυτό το προηγούμενο; Ο αμερικανός πρόεδρος ξεκινά τη δεύτερη θητεία του με ένα πολύ χαμηλό ποσοστό δημοτικότητας, το χαμηλότερο από την εποχή του Νίξον http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/01/19/1004930.htm , κι ενώ υπάρχει διεθνής ανασφάλεια με την επανεκλογή του http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/01/19/1004867.htm .
Ο Μπους, όμως, είναι φιλόδοξος, και δεν μπορείς να του αρνηθείς ότι θέτει στόχους. Αλλωστε, όπως δήλωσε ο ίδιος μετά τη νίκη του τον περασμένο Νοέμβριο, «κέρδισα πολιτικό κεφάλαιο, και τώρα προτίθεμαι να το ξοδέψω».
Ο αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας «Guardian», Τζόναθαν Φρίντλαντ, θεωρεί ότι δεν θα ήταν απίθανο να υπάρξει ένας νέος Μπους, ένας homme serieux. Αποφασιστικός παράγων θα είναι η Κοντολίζα Ράις, που δήλωσε ενώπιον της Γερουσίας ότι τώρα είναι η ώρα της διπλωματίας http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/01/18/1004645.htm . Εξίσου σημαντικό είναι ότι δίπλα της θα βρίσκεται ο Μπομπ Ζέλικ, ένας βετεράνος της κυβέρνησης του πατέρα Μπους. Η Ντάουνινγκ Στριτ εναποθέτει μεγάλες ελπίδες στον δεύτερο στην ιεραρχία αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρόμπερτ Ζέλικ. Η Κοντόλιζα Ράις είναι πρόσωπο του στενού περιβάλλοντος του Τζόρτζ Μπους. Του είναι πολύ πιστή και εκείνος την εμπιστεύεται. Λοιπόν το πρόσωπο που θα την επηρεάζει θα παίξει σημαντικό ρόλο στην πολιτική της κυβέρνησης Μπους, εκτιμούν στο Λονδίνο.
Οι υποστηρικτές της άποψης ότι θα παρακολουθήσουμε μια πραγματικά καινούργια δεύτερη πράξη επικαλούνται το γεγονός ότι η συγκυρία έχει αλλάξει, όπως αποδεικνύει η κοινή στάση που έδειξαν πρόσφατα Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες στο θέμα της Ουκρανίας. Αν η κυβέρνηση Μπους πράγματι αλλάξει, η καθαρότερη ένδειξη θα έλθει από τη Μέση Ανατολή.
Από την άλλη, οι παράλληλες αναφορές σε διπλωματία ιδεών και... πυραύλων προβληματίζουν. Yπενθυμίζεται ότι ο αμερικανός πρόεδρος Τζόρτζ Μπους τόνισε-σε συνέντευξή του στο NBC- πως όλα τα ενδεχόμενα είναι υπό εξέταση, περιλαμβανομένης και της στρατιωτικής δράσης, στην περίπτωση που το Ιράν θελήσει να αποκτήσει, όπως δηλώνει, ατομικά όπλα http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/01/18/1004568.htm . Το προφανές νέο μέτωπο είναι το Ιράν, γεγονός που εξηγεί τις πρόσφατες αποκαλύψεις του «New Yorker» για παρουσία αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στη χώρα αυτή. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις σ’ αυτή την κατεύθυνση. Η παραμονή του Ντικ Τσέινι και του Ντόναλντ Ράμσφελντ στις θέσεις τους, για παράδειγμα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υιοθετήσουν αναμφίβολα μία περισσότερο συναινετική, πολυμερή προσέγγιση στο διεθνές πεδίο, δηλώνει ο Τόνι Μπλερ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην «Guardian». Ο κ. Μπλερ προσθέτει ότι έχει διαπιστώσει μία εξέλιξη στην αμερικανική πολιτική, καθώς ο Τζόρτζ Μπους έχει κατανοήσει ότι η στρατιωτική ισχύς δεν είναι το μόνο μέσον για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. «Η εξέλιξη έρχεται με την εμπειρία», λέει.
«Εάν θέλει κανείς να προοδεύσουν ορισμένες αξίες σε ολόκληρο τον κόσμο, εάν θέλει να δώσει στους ανθρώπους ελευθερία και δημοκρατία, είναι προτιμότερο να το κάνει μαζί με άλλες χώρες», εκτιμά, και αποδίδει μεγάλη σημασία στο γεγονός ότι ο αμερικανός πρόεδρος επέλεξε την Ευρώπη για την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό κατά τη δεύτερη θητεία του.
KΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΩΡΤΖΙΝΑΚΗ