Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε η εταιρεία «Σταθερές Συγκοινωνίες Α.Ε.» (ΣΤΑΣΥ), ζητώντας να ακυρωθεί η σε βάρος της υπ΄ αριθμ. 16/2017 απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
Η Αρχή έχει επιβάλει στη ΣΤΑΣΥ (διάδοχος της εταιρείας «Αττικό Μετρό Εταιρεία Λειτουργίας) πρόστιμο 10.000 ευρώ και παράλληλα την έχει διατάξει να ικανοποιήσει το δικαίωμα πρόσβασης στο σύστημα βιντεοεπιτήρησης που είχε εκδηλώσει ο εικονολήπτης Εμμανουήλ Τρίκας και να προβεί στα αναγκαία εκείνα μέτρα έτσι ώστε να είναι σε θέση να ανταποκρίνεται σε ανάλογα αιτήματα.
Ο εικονολήπτης πάσχει από δυστονία, ασθένεια του μυϊκού συστήματος που προκαλεί ανεξέλεγκτες συσπάσεις και όπως έχει υποστηρίξει, το πρώτο δεκαήμερο του Αύγουστου του 2016 στον σταθμό «Άγιος Δημήτριος» του μετρό υπήρξε λεκτική παρενόχληση σε βάρος του από ειδικό φρουρό. Όπως ανέφερε ο κ. Τρίκας, ο ειδικός φρουρός τον πλησίασε και με διάλεκτο πεζοδρομίου, όπως είπε, τον ρώτησε γιατί κάνει νευρικές συσπάσεις. Στη συνέχεια, σύμφωνα πάντα με τον εικονολήπτη, του είπε: «Θα έπρεπε να ντρέπεσαι που κυκλοφορείς στον δρόμο, να κάτσεις σπίτι σου».
Μετά το επίμαχο περιστατικό κ. Τρίκας ζήτησε από τη ΣΤΑΣΥ να του χορηγηθεί αντίγραφο από το σύστημα βιντεοεπιτήρησης. Παράλληλα, στις 31 Αυγούστου του 2016 κοινοποίησε στην εταιρεία εισαγγελική παραγγελία για χορήγηση της μαγνητοσκόπησης με κάλυψη εικόνων τρίτων προσώπων. Η ΣΤΑΣΥ δεν ανταποκρίθηκε σε κανένα από τα δύο αιτήματα και έτσι ο κ. Τρίκας προσέφυγε στην Αρχή.
Η ΣΤΑΣΥ ενώπιον της Αρχής υποστήριξε ότι η βιντεοεπιτήρηση δεν καταγράφει δεδομένα ήχου, ενώ σχολίασε ότι «στο βίντεο δεν φαίνεται επιθετική ή βίαιη κίνηση στην αποβάθρα αστυνομικού οργάνου εναντίον επιβάτη». Ακόμα, υποστήριξε ότι δεν έχει την τεχνική δυνατότητα να παρέμβει στην εικόνα του βίντεο για να καλύψει τα πρόσωπα τρίτων προσώπων.
Μετά τις εξηγήσεις που έδωσε η εταιρεία, η Αρχή εξέδωσε την επίμαχη απόφαση σε βάρος της ΣΤΑΣΥ και η τελευταία προσέφυγε στο ΣτΕ.
Η ΣΤΑΣΥ, στην αίτησή της ενώπιον του ΣτΕ, επαναλαμβάνει ότι οι κάμερες δεν καταγράφουν ήχο και προσθέτει ότι οι κάμερες που έχουν εγκατασταθεί στις αποβάθρες των σταθμών του μετρό είναι για την προστασία και την ασφάλεια των εγκαταστάσεων, καθώς και για την ασφάλεια του συνόλου του επιβατικού κοινού, και όχι για την ασφάλεια μεμονωμένων επιβατών.
Επίσης, αναφέρει ότι οι κάμερες δεν μπορούν να στρέφονται ή να εστιάζουν και ότι έχουν τοποθετηθεί για την προστασία των αγαθών και προσώπων όπως επιτάσσει η οδηγία 1/2011 της Αρχής.
Παράλληλα, η εταιρεία υποστηρίζει ότι η επίμαχη απόφαση της Αρχής παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και είναι αντίθετη στη νομοθεσία περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων και τις οδηγίες της Αρχής.
Πηγή: ΑΜΠΕ