Το παχύ καρδιακό λίπος ένδειξη στεφανιαίας νόσου

Τρίτη, 04 Απριλίου 2017 10:18
UPD:10:18
Shutterstock
A- A A+

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Το λίπος που συσσωρεύεται γύρω από την καρδιά μπορεί, σύμφωνα με τους επιστήμονες να δείξει με ακρίβεια την ύπαρξη στεφανιαίας νόσου.

Όπως ανέφεραν οι ειδικοί στο 4ο Συνέδριο της Ενώσεως Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος (ΕΕΚΕ), που έγινε στο Ναύπλιο από τις 31 Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου 2017, η εξέταση για τον έλεγχο του λίπους γίνεται με μια συσκευή υπερήχων η οποία έχει τη δυνατότητα να μετρά το πάχος του περικαρδιακού λίπους, το οποίο αντιπροσωπεύει το 20% της καρδιακής μάζας. Όπως λένε οι επιστήμονες, όταν το πάχος αυτό είναι πάνω από 6 χιλιοστά τότε, αποτελεί ύποπτη ένδειξη για στεφανιαία νόσο και έτσι γίνονται στον εξεταζόμενο περαιτέρω εξετάσεις, που θα επιβεβαιώσουν ή θα αποκλείσουν το ενδεχόμενο αυτό.

Ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Τζάνειου Νοσοκομείου Πειραιά Δρ. Στυλιανός Χαντανής, στην ομιλία του εξήγησε ότι η μέτρηση του περικαρδιακού λίπους έχει μεγάλη προβλεπτική αξία για τους γιατρούς καθώς μπορούν να βοηθήσουν τον ασθενή αποτελεσματικά. Ενώ συμπλήρωσε ότι, στη μείωση του περικαρδιακού λίπους συμβάλει η απώλεια των περιττών κιλών όταν υπάρχουν, σε συνδυασμό με άσκηση και λήψη υπολιπιδαιμικών φαρμάκων.

3,5 εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο πεθαίνουν από το κάπνισμα

Ένα ακόμα βασικό θέμα που ανέλυσαν οι ειδικοί ήταν η συσχέτιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων με το κάπνισμα. Όπως εξήγησε ο Δρ. Πέτρος Καλογερόπουλος, διευθυντής καρδιολόγος στο Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς Άγιοι Ανάργυροι, το κάπνισμα δεν αντιμετωπίζεται με τη σοβαρότητα που του αναλογεί ως παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά προβλήματα, όπως είναι η στεφανιαία νόσος, τα εγκεφαλικά επεισόδια, η περιφερική αγγειοπάθεια, το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος και οι υποτροπές της ισχαιμίας.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι σε παγκόσμιο επίπεδο πεθαίνουν 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο ή αλλιώς 10.000 την ημέρα από το κάπνισμα και σύμφωνα με τις προβλέψεις αν διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα, έως το 2020 θα πεθαίνουν 10 εκατομμύρια άνθρωποι ετησίως. Επιπλέον, κινδυνεύουν και οι παθητικοί καπνιστές, στους οποίους ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιοπάθειας  ανέρχεται σε 25-30%. Τα δε τοξικά προϊόντα  της καύσης του καπνού παραμένουν σαν σκόνη πάνω στα ρούχα και τους χώρους του σπιτιού, με συνέπεια να τα εισπνέουν ακόμα και μικρά παιδιά.

Σημαντική η καρδιολογική εξέταση των νέων

Ιδιαίτερη αναφορά στο συνέδριο έγινε στον αιφνίδιο θάνατο των νέων και όπως εξήγησε ο Δρ. Αντώνης Χ. Γεωργάκης, ειδικός καρδιολόγος και μέλος της  ΕΕΚΕ,  κύρια αιτία και μάλιστα σε ποσοστό 50% των περιπτώσεων, είναι οι αρρυθμιογόνες κληρονομικές μυοκαρδιοπάθειες οι οποίες παρατηρούνται συχνότερα σε αθλητές και σε νέα άτομα που ασκούνται.

Όπως είπε ο γιατρός είναι εξαιρετικά σημαντικό οι νέοι να υποβάλλονται σε καρδιολογική εξέταση ενώ, συμβούλευσε να αποφεύγονται οι υπερβολές και «υπερδιαγνώσεις» που έχουν ως συνέπεια να περιγράφονται αθώα ηχοκαρδιογραφικά ευρήματα ως παθολογικά, με συνέπεια οι αθλητές να σταματούν αναίτια να γυμνάζονται.

Όπως είπε, παγκόσμιες οδηγίες προαθλητικού  καρδιολογικού ελέγχου δεν υπάρχουν και έτσι κάθε χώρα υιοθετεί τις δικές της. Για παράδειγμα στην Ιταλία υπάρχει ένα εξαιρετικά μεγάλο πρόγραμμα υποχρεωτικού διαγνωστικού ελέγχου ενώ, στις ΗΠΑ οι δίνουν βάρος κυρίως στο ιατρικό και οικογενειακό ιστορικό του αθλητή. Στην Ελλάδα δυστυχώς, είναι σύνηθες φαινόμενο η υπερδιάγνωση.

Νέες επεμβατικές θεραπείες

Στο συνέδριο μεγάλη αναφορά έγινε και στις νέες επεμβατικές θεραπείες για τη στεφανιαία νόσο και τις βαλβιδοπάθειες. Μία εξ αυτών είναι η νέα τεχνική διαδερμικής τοποθέτησης αορτικής βαλβίδος, που εφαρμόζεται σε αρκετά Κέντρα στη χώρα μας με πολύ καλά ποσοστά επιτυχίας και η οποία, ενδείκνυται ακόμα και για ηλικιωμένους ασθενείς. Από την άλλη, η αγγειοπλαστική των στεφανιαίων αρτηριών, αποτελεί είναι η λύση όταν υπάρχει νόσος τριών αγγείων και χρησιμοποιείται ως εναλλακτική διεργασία του by-pass. Οι γιατροί της προτιμούν επειδή είναι λιγότερο αιματηρή από το by-pass, απαιτεί λιγότερη νοσηλεία και επιτρέπει την άμεση κινητοποίηση του ασθενούς.

Νέα καινοτόμα φάρμακα στην αντιμετώπιση των καρδιοπαθειών

Όσον αφορά τα φάρμακα, ο Δρ. Ανδρέας Πιτταράς, καρδιολόγος, μίλησε για το «πολυχάπι» που αφορά στην αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών παθήσεων.  Όπως είπε, οι τρέχουσες ευρωπαϊκές και παγκόσμιες οδηγίες αναγνωρίζουν την αξία που έχει η εκτίμηση του συνολικού καρδιακού κινδύνου στους αρρύθμιστους ασθενείς και όχι κάθε καρδιαγγειακού παράγοντα κινδύνου μεμονωμένα. Όμως, οι ασθενείς με πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου, οι οποίοι πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά αρκετά χάπια, έχουν χαμηλή πιθανότητα συνέχισης και συμμόρφωσης στη θεραπεία. Μελέτες έχουν δείξει ότι η συμμόρφωσή τους μειώνεται μετά από 6 μήνες κατά μέσο όρο, παρότι η καλή συμμόρφωση μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακού συμβάματος κατά 50%. Τα «πολυχάπια» έρχονται να επιλύσουν σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα, καθώς μειώνουν σημαντικά τον αριθμό των φαρμάκων που πρέπει να παίρνουν οι ασθενείς.

Αναφορικά με τα νέα καινοτόμα φάρμακα για τις καρδιακές παθήσεις, η ρανολαζίνη, ένας νέος αντιστηθαγχικός και αντιισχαιμικός παράγοντας, η δράση του οποίου δεν εξαρτάται από τις μειώσεις της καρδιακής ταχύτητας ή της αρτηριακής πίεσης. Επίσης, νέο φάρμακο για την καρδιακή ανεπάρκεια  είναι ο έτοιμος συνδυασμός  βαλσαρτάνης με σακουμπιτρίλη, ενώ ένα νέο αντιρρυθμικό φάρμακο, η φλεκαινίδη, είναι πολλά υποσχόμενη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή