Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]
Σαν ένας σκοτεινός άγγελος από την κόλαση, η ηθοποιός Λίνα Σακκά προκαλεί τον έρωτα, τον θάνατο και την καταστροφή, ψιθυρίζοντας το μοιραίο μυστικό της στα θύματά της, και μας μιλά για το έργο «Η κυρία της νύχτας».
Διατηρώντας όλα τα γοητευτικά στοιχεία της εποχής του ’50 και τη μυθιστορηματική και μυστηριώδη γοητεία του συγγραφέα Γιάννη Μαρή, ο οποίος θεωρείται ο πατέρας του αστυνομικού μυθιστορήματος στην Ελλάδα, οι «Θεατρικές Σκηνές» και η ομάδα «naan» μετέτρεψαν σε σκοτεινό film noir theater το θέατρο Κιβωτός, όπου παρουσιάζεται το έργο έως και τις 30 Απριλίου, σε θεατρική μεταφορά και σκηνοθεσία Φρόσως Λύτρα.
Ενσαρκώνοντας μια μοιραία γυναίκα που σκοπός της ζωής της είναι η εκδίκηση, η Λίνα Σακκά μιλά για την παράσταση και για τα συναισθήματά της για τη σημερινή Ελλάδα.
Μιλήστε μας για αυτό το μυστηριώδες μυθιστόρημα. «Ο Γιάννης Μαρής επιλέγει, τη δεκαετία του ’50, να παρουσιάσει στο αναγνωστικό κοινό της εφημερίδας “Ακρόπολις” ένα αισθηματικό θρίλερ με κεντρικό πρόσωπο μία γυναίκα τιμωρό, που έρχεται από το παρελθόν, για να πάρει τον νόμο στα χέρια της, με μοναδικό σκοπό ζωής την εκδίκηση. Μέσα από αυτήν την ιστορία, ο Μαρής περιγράφει τη διαφθορά και τις λυκοφιλίες, που λάμβαναν χώρα στα σαλόνια της υψηλής κοινωνίας. Άνθρωποι που προέρχονται από χαμηλά κοινωνικά στρώματα και, στην κυριολεξία, πάτησαν επί πτωμάτων, πρόδωσαν φιλίες, προκειμένου να ανέλθουν κοινωνικά και να αποκτήσουν περιουσίες».
Πώς το προσεγγίζει η Φρόσω Λύτρα;
«Η Φρόσω Λύτρα, με αφορμή το μυθιστόρημα του Μαρή, παρουσιάζει μία παράσταση υψηλής αισθητικής, με εικαστικό ενδιαφέρον. Τονίζει με αφαιρετικό τρόπο την ομορφιά και την κομψότητα, που επικρατούσε στα σαλόνια της εποχής, υπονομεύοντας με χιούμορ τις πλασματικές συμπεριφορές. Η ομορφιά και η κομψότητα, σε αντιδιαστολή με τη διαφθορά και τις λυκοφιλίες. Με έντονο το στοιχείο του ερωτισμού να διαπερνά όλο το έργο. Έχει καταφέρει να μας ταξιδεύει σε μία σχεδόν ονειρική παραίσθηση».
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της ηρωίδας που ενσαρκώνετε; «Η Λιάνα Περέζ είναι μία γυναίκα απόλυτα αισθησιακή, ταυτόχρονα σκληρή και λιγότερο ευαίσθητη. Έχει απόλυτη επίγνωση της δύναμης, της ομορφιάς και της θηλυκότητάς της. Γνωρίζει την αντρική φύση και τα τρωτά της σημεία και τα χρησιμοποιεί σαν όπλα, προκειμένου να πετύχει τον στόχο της, που είναι η εκδίκηση».
Τι κρύβει, πώς επιλέγει τα θύματά της και ποια είναι τα όπλα της;
«Η ηρωίδα του Μαρή κρύβει ένα σκοτεινό παρελθόν. Δεκαπέντε μόλις χρόνων, έρχεται αντιμέτωπη με ό,τι πιο σκληρό μπορεί να ζήσει ένα πλάσμα, τη στιγμή που είναι έτοιμο να ανοίξει τα φτερά του να αγκαλιάσει τη ζωή. Χάνει το στήριγμά της, τον πατέρα της και τη μητέρα της. Πεθαίνουν, και η αιτία είναι τέσσερις άντρες. Μόνη της, σε μία ξένη χώρα, δίνει την υπόσχεση στον εαυτό της ότι θα αποκτήσει δύναμη, εξουσία και χρήμα, με μόνη περιουσία τον εαυτό της, και θα γυρίσει στην Ελλάδα ως τιμωρός των τεσσάρων. Τα όπλα της είναι η γοητεία και το μυστήριο που αποπνέει με την παρουσία της και κάνουν τους άνδρες που στοχεύει να θέλουν να την πλησιάσουν. Την ερωτεύονται απόλυτα και, ύστερα, ως γυναίκα αράχνη, τους τυλίγει στον ιστό της και τους καταστρέφει, πετυχαίνοντας τον στόχο της. Συναρπαστική ιστορία του Μαρή!».
Πώς αισθάνεστε για τη σημερινή Ελλάδα; «Δεν είμαι άνθρωπος που γκρινιάζει εύκολα και θεωρώ τον εαυτό μου αισιόδοξο. Όμως, είμαι βαθιά στεναχωρημένη που, κάθε μέρα, βρίσκεται μπροστά μου ένας λόγος, που με κάνει να απογοητεύομαι με τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα. Λυπάμαι που συναντώ όλο και περισσότερους νέους, που σκέφτονται έναν τρόπο να φύγουν από αυτό τον τόπο. Τη χώρα του φωτός, της ομορφιάς και του πολιτισμού. Ελπίζω σε μία ανατροπή».
Τι χρειαζόμαστε πραγματικά σε αυτήν τη δύσκολη φάση; «Αυτό, που, κατά τη γνώμη μου, χρειαζόμαστε πραγματικά σε αυτήν τη φάση, είναι να κοιτάξουμε πρώτα μέσα μας και μετά δίπλα μας. Να βρούμε τι είναι αυτό, που θα μας κάνει πραγματικά να προοδεύσουμε σαν άνθρωποι, να ανακαλύψουμε καινούργια μας ταλέντα. Να καταλάβουμε πως η ευτυχία δεν κρύβεται στο χρήμα, να κοιτάξουμε στα μάτια τους ανθρώπους που έχουμε δίπλα μας και να τους ακούσουμε προσεκτικά, να αγαπάμε τα παιδιά. Να μοιραζόμαστε αγάπη, χάδι, νοιάξιμο».
Τι σας τονώνει το ηθικό;
«Μία όμορφη παράσταση, μία βραδιά με φίλους, μία βόλτα με το παιδί μου, ένα καλό βιβλίο, ένα ηλιοβασίλεμα, ένα χέρι να κρατώ. Αυτά μου τονώνουν το ηθικό».
Ταυτότητα παράστασης Θεατρική μεταφορά - σκηνοθεσία: Φρόσω Λύτρα, σκηνογραφία: Μανόλης Παντελιδάκης, πρωτότυπη μουσική: Μιχάλης Νιβολιανίτης - Αλέξανδρος Χρηστάρας, σχεδιασμός κοστουμιών: Νίκος Χαρλαύτης, φωτογραφία και μακιγιάζ: Αχιλλέας Χαρίτος, χορογραφία: Αλέξης Φουσέκης, σχεδιασμός φώτων: Σάκης Μπιρμπίλης. Παίζουν: Λίνα Σακκά, Όθωνας Μεταξάς, Δημήτρης Γεωργαλάς, Στάθης Ματζώρος, Φανή Γέμτου, Αγησίλαος Αλεξίου, Κατερίνα Νικολοπούλου, Κωνσταντίνος Αρνόκουρος, Χριστόφορος Μπαρμπαγιάννης, Αλέξης Φουσέκης και ο Αλέξανδρος Ρήγας. Τραγουδούν: Φανή Γέμτου και Όθωνας Μεταξάς. Χορεύουν: Αλέξης Φουσέκης και Αναστασία Κελέση.
Πληροφορίες
Θέατρο Κιβωτός: Πειραιώς 115 - Γκάζι, τηλ.: 210 3427426. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο: 21:00, Κυριακή: 19:00. Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά. Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος: 18 ευρώ, μειωμένο (φοιτητικό, ΑΜΕΑ, πολύτεκνοι, άνω των 65): 12 ευρώ, ανέργων: 10 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: καταστήματα Γερμανός, τηλεφωνικά: 210 8938111, ηλεκτρονικά: theatrikesskines.gr και tickethour.gr.