Ένα νομοσχέδιο για την κλιματική αλλαγή πέρασε στο Πακιστάν έπειτα από χρόνια αντίστασης από την κυβέρνηση να εφαρμόσει μέτρα για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Το νομοσχέδιο προβλέπει «μέτρα ταχείας εφαρμογής που απαιτούνται για την υλοποίηση δράσεων» και καθιερώνει ένα Συμβούλιο Κλιματικής Αλλαγής για τη λήψη αποφάσεων πολιτικής, μαζί με μια Αρχή Κλιματικής Αλλαγής για την προετοιμασία και την επίβλεψη της εφαρμογής των προγραμμάτων που θα βοηθήσουν το Πακιστάν να προσαρμοστεί στις κλιματικές επιπτώσεις και να συμμορφωθεί με τα όρια των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.
Το Πακιστάν έχει προηγουμένως περάσει μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά τα περισσότερα δεν υλοποιήθηκαν. Η Γερουσία του Πακιστάν πέρασε το τελευταίο νομοσχέδιο αυτό το μήνα, μετά το πέρασμα από την Εθνοσυνέλευση τον περασμένο Δεκέμβριο. Η νομοθεσία αναμένεται να εγκριθεί από τον Πρόεδρο τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με το σύνταγμα της χώρας.
Ο ομοσπονδιακός υπουργός του Πακιστάν για την κλιματική αλλαγή, Ζαχίντ Χαμίντ, χαρακτήρισε τη νομοθεσία «ιστορική» και δήλωσε ότι θα επιταχύνει την εφαρμογή των μέτρων που απαιτούνται.
Η προηγούμενη κυβέρνηση του Πακιστάν, με επικεφαλής τον πρόεδρο Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, εισήγαγε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα Εθνικής Πολιτικής Κλιματικής Αλλαγής το 2013, αλλά αγνοήθηκε από τη διάδοχη κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ.
Μετά την ανάληψη της εξουσίας τον Ιούνιο του 2013, η κυβέρνηση Σαρίφ υποβάθμισε επίσης το Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής σε ένα μόνο τμήμα και μείωσε τον προϋπολογισμό του κατά περισσότερο από 60%. Το υπουργείο επανιδρύθηκε πριν από την ιστορική διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή στο Παρίσι το 2015.
Το νέο νομοσχέδιο θα βοηθήσει στην αυξημένη ευαισθητοποίηση και αναμένεται επίσης να βοηθήσει τις επαρχίες με στρατηγικές προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και σχέδια μετριασμού των επιπτώσεών της.
Το Πακιστάν αντιμετωπίζει σήμερα σοβαρούς κινδύνους σχετικά με το κλίμα, όπως την τήξη των παγετώνων, τις μεταβολές στους μουσώνες, τις συχνότερες πλημμύρες, τη θαλάσσια διείσδυση, τις υψηλότερες μέσες θερμοκρασίες και τη μεγαλύτερη συχνότητα των περιόδων ξηρασίας.