Κ. Τασούλας: Ο Μπελογιάννης δεν αγωνίστηκε για τη Δημοκρατία

Τρίτη, 28 Μαρτίου 2017 14:27
UPD:16:41
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Ο βουλευτής της Ν.Δ. Κώστας Τασούλας

A- A A+

«Βροχή» αντιδράσεων προκάλεσε στη Βουλή, στα έδρανα της αριστεράς, αναφορά του βουλευτή της Ν.Δ. Κώστα Τασούλα στη χθεσινή εκδήλωση για τον Νίκο Μπελογιάννη.

Ανακοινώνοντας ότι η Ν.Δ. θα ψηφίσει υπέρ της προανακριτικής επιτροπής για τον Γιάννο Παπαντωνίου, ο κ. Τασούλας σχολίασε ότι η σχετική πρόταση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εντάσσεται σε μια ομοβροντία αντιπερισπασμού της κυβέρνησης για όλα όσα περιμένουν τον ελληνικό λαό από την «περήφανη» διαπραγμάτευση.

«Μέσα σε αυτή την ομοβροντία αντιπερισπασμού εντάσσεται και η χθεσινή παρουσία του πρωθυπουργού στο μνημόσυνο του Μπελογιάννη. Έχει ακουστεί εδώ, γιατί υπάρχουν και άλλες παρατάξεις σε αυτή τη χώρα, δεν υπάρχει μόνο η αριστερά σε αυτή τη χώρα, υπάρχουν και άλλες παρατάξεις, έχει ακουστεί εδώ ότι ο Μπελογιάννης αγωνίστηκε για τη Δημοκρατία. Διαφωνώ», τόνισε.

Ακολούθως ο βουλευτής της Ν.Δ. είπε: «Ο θάνατος του Μπελογιάννη ήταν σκληρότατος. Η θανατική ποινή είναι μια σκληρότατη πράξη. Αλλά δεν μπορεί εν ονόματι μιας σκληρότατης πράξης που μπορεί κανείς να την κρίνει, αν ήταν άδικη ή δίκαιη, να θεωρούμε ότι η επιδίωξη επιβολής κομμουνιστικής δικτατορίας συνιστά πράξη υπέρ της Δημοκρατίας. Εάν είχε … (φωνές)… εάν είχε επικρατήσει… εάν είχε επικρατήσει η άλλη παράταξη στη χώρα μας, δεν θα επιτρεπόταν, όχι απλώς να πω αυτά, αλλά δεν θα επιτρεπόταν ούτε να τα σκεφτώ αυτά».

Με τη σειρά του ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης δήλωσε έκπληκτος από το ότι υπάρχει «μια συνηγορία για μια εκτέλεση η οποία έγινε κάτω από τη δημόσια, διεθνή, παγκόσμια κατακραυγή των πλέον πολιτικά και διανοουμένων επιφανών εκείνης της περιόδου, πράγμα που δεν ήταν τυχαίο».

«Δεν είναι ανάγκη σήμερα να πούμε ακριβώς, το λέγανε οι ίδιοι με τις υπογραφές τους, το λόγο για τον οποίο είχαν ενώσει τότε τις φωνές τους, να μην γίνει αυτή εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη και των άλλων: του Αργυριάδη και του Πάτση. Υπήρχαν λόγοι που είχανε δημόσια και διεθνώς αναφερθεί», πρόσθεσε.

Αμέσως μετά ο προεδρεύων του Σώματος Δημήτρης Κρεμαστινός παρατήρησε ότι «στην Ισπανία ο νικητής του εμφυλίου πολέμου εκεί, ο στρατηγός Φράνκο, ο δικτάτορας δηλαδή, τίμησε τους νεκρούς του εμφυλίου πολέμου μαζί με τους νεκρούς της παρατάξεως του και μέχρι σήμερα δεν ακούνε στη Βουλή της Ισπανίας να υβρίζουν οι μεν τους δε».

«Εμείς εδώ ακόμα δυστυχώς υβρίζουμε τους νεκρούς. Αυτό είναι πραγματικά απαράδεκτο και πιστεύω ότι η ενέργεια της Βουλής ήταν πολύ σωστή στη μνήμη του Μπελογιάννη», συνέχισε. 

«Εδώ γίνεται μια σκόπιμη σύγχυση. Δύο διαφορετικών παραδειγμάτων που συνυπάρχουν στο ίδιο πρόσωπο. Πράγματι, ο Νίκος Μπελογιάννης ως κατάδικος σε θάνατο, από ένα δικαστήριο που ήταν στρατοδικείο και που πράγματι μέσα από την απόφασή του, ένα κράτος εκτάκτων καταστάσεων και συνθηκών, έδειξε μια σκληρότητα που παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα, είναι αναμφίβολα κάτι που δικαιολογημένα συνήγειρε όλους τους διανοούμενους, τους πολιτικούς. O Ντε Γκωλ ήταν αυτός που είπε όχι στην εκτέλεση, αλλά και ο Νίκος Πλαστήρας είπε ότι όχι δεν θα εκτελεστούν. Το παρακράτος όμως ήταν αυτό που οδήγησε σε αυτό το αποτέλεσμα. Άλλο λοιπόν αυτό το ζήτημα και άλλο το ζήτημα της συμμετοχής του κόμματος του και της παρατάξεως του από μια συγκεκριμένη πλευρά στον εμφύλιο πόλεμο», είπε ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Τζαβάρας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή