Από την έντυπη έκδοση
Την απογοήτευσή του για την έλλειψη πολιτικού θάρρους από την πλευρά της Κομισιόν στη Λευκή Βίβλο για το μέλλον της Ευρώπης εξέφρασε στη «Ν» ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών της Ευρωβουλής Τζιάνι Πιτέλα.
Σύμφωνα με τον κ. Πιτέλα, «κανείς δεν πρέπει να αφεθεί μόνος» και δεν μπορεί να υπάρξει μια Ευρώπη διαφορετικών ταχυτήτων, η οποία να χωρίζεται σε μια «Ευρώπη πρώτης κατηγορίας και μιας δευτεροκλασάτης Ένωσης». Ο Ιταλός πολιτικός αναγνωρίζει πως σε ορισμένα ζητήματα υπάρχουν ήδη διαφορετικές ταχύτητες και πως σαφώς πρέπει να υπάρχει και η προοπτική εμβάθυνσης της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών σε αυτά, υπό την προϋπόθεση ότι θα δίνεται η δυνατότητα στα άλλα κράτη-μέλη να συμβαδίσουν μαζί τους αν το επιλέξουν. Όμως, δεν νοείται, όπως αναφέρει, να υπάρχει η προοπτική ενός βέτο από κάποιο κράτος-μέλος που δεν συμφωνεί με την πρόθεση άλλων κρατών-μελών να ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία τους.
Ο κ. Πιτέλα χαρακτηρίζει «απογοητευτική» τη Λευκή Βίβλο και προσάπτει στον πρόεδρο της Κομισιόν ότι ήταν λάθος η παρουσίαση πέντε σεναρίων «αντί για την ξεκάθαρη προοπτική μιας δυνατής και εμπεριστατωμένης πρότασης έτσι ώστε να προστατευτούμε επαρκώς από τα μελλοντικά προβλήματα (της Ευρώπης)». Η μόνη ξεκάθαρη προοπτική για τον πρόεδρο των σοσιαλιστών στην Ευρωβουλή, είναι το πέμπτο σενάριο της Λευκής Βίβλου, δηλαδή της περισσότερης Ε.Ε., υπογραμμίζοντας ότι «μόνο ενωμένοι γινόμαστε ισχυροί. Δεν μπορούμε να δεχτούμε τη θυσία του κοινού ευρωπαϊκού μας μέλλοντος ως αποτέλεσμα του κοντόφθαλμου Συμβουλίου Υπουργών ή της φοβίας συγκεκριμένων αποτελεσμάτων σε εθνικές εκλογές, αναφέρει. «Γνωρίζουμε ότι ο πρόεδρος Γιούνκερ είναι ένας αφοσιωμένος, έντιμος και θαρραλέος Ευρωπαίος πολιτικός και για τον λόγο αυτό τον καλώ να αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση των εσωτερικών ερίδων στην Ευρώπη και την απραξία των κυβερνήσεων στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ε.Ε., ξεκαθαρίζοντας την πολιτική για το μέλλον της Ε.Ε.», ανέφερε.
Ο κ. Πιτέλα και οι σοσιαλιστές προτείνουν τη δημιουργία θέσης πραγματικού Ευρωπαίου ΥΠΟΙΚ, μαζί με τη θέσπιση ικανών χρηματοοικονομικών εργαλείων όπως ευρωομόλογα, αλλά και τη «δημοσιονομική ικανότητα για την ενδυνάμωση των επενδύσεων και των πολιτικών ανάπτυξης». Παράλληλα, τονίζει ότι πρέπει να ενισχυθεί ο «κοινωνικός πυλώνας» της Ε.Ε., να ολοκληρωθεί η Ευρωζώνη, να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά η φοροδιαφυγή, η κλιματική αλλαγή και η ανεργία. «Ζητάμε τόσα πολλά απ’ αυτή τη γενιά ηγετών;» διερωτήθηκε, προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει χάνουμε τις ελπίδες μας, ας δείξουμε ότι υπάρχει πολιτική ηγεσία και ας προσπαθήσουμε μαζί για μια δυνατή ενωμένη και προοδευτική Ευρώπη».