Η Ιαπωνία μπορεί να φτάσει το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 35% έως το 2030 με πολιτική που θα εφαρμοστεί από μία ισχυρή ηγεσία, σύμφωνα με νέα έκθεση από το Ινστιτούτο Ενεργειακής Οικονομίας και Οικονομικής Ανάλυσης (IEEFA).
Η έκθεση αναφέρει ότι η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης έχει ως αποτέλεσμα την πτώση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιαπωνία τα τελευταία έξι χρόνια, και η ίδια τάση αναμένεται να συνεχιστεί στο μέλλον. Επιπλέον, η βελτιωμένη ενεργειακή απόδοση υποστηρίζει την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κυρίως της ηλιακής και υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.
Ωστόσο, η έκθεση αναφέρει ότι τα ρυθμιστικά εμπόδια και οι δυσκολίες του δικτύου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ώστε το ασιατικό κράτος να αξιοποιήσει τις αγορές κεφαλαίων για την υποστήριξη των εθνικών προγραμμάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Η Ιαπωνία άλλαξε απότομα και δραστικά το σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον απόηχο του πυρηνικού ατυχήματος στη Φουκουσίμα την 11η Μαρτίου του 2011, που σηματοδότησε το τέλος της ιαπωνικής πυρηνικής βιομηχανίας.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του IEEFA, η Ιαπωνία θα φτάσει τα 100 γιγαβάτ ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το τέλος του οικονομικού έτους του 2016.
Η ζήτηση ενέργειας στη χώρα τώρα πέφτει, οδηγώντας τους συντάκτες της έκθεσης στο συμπέρασμα ότι πολλά από τα 45 προτεινόμενα έργα παραγωγής με καύση άνθρακα δεν θα φτάσουν στο στάδιο της κατασκευής.
Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας της Ιαπωνίας αναμένεται να μειωθεί στις 868 τεραβατώρες το 2030, από 1.140 το 2010. Την ίδια στιγμή, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας γίνονται μία όλο και πιο ελκυστική εναλλακτική λύση στα ορυκτά καύσιμα.
Σύμφωνα με την IEEFA, τα 10 γιγαβάτ υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στη χώρα ως το 2030 είναι απόλυτα εφικτός στόχος, εάν εφαρμοστεί και υποστηριχτεί το κατάλληλο πλαίσιο πολιτικής. Εξάλλου, τα φωτοβολταϊκά στην Ιαπωνία προβλέπεται να φτάσουν το 12% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας μέχρι το 2030, από 4% σήμερα. Ωστόσο, θα απαιτηθεί ομοίως νέα πολιτική στήριξη για την ηλιακή επέκταση στη χώρα στα επίπεδα των τελευταίων ετών, όπως η πρόσφατη κίνηση για αντίστροφες δημοπρασίες στα ηλιακά έργα μεγάλης κλίμακας.