Δοκιμαστικές βολές από το ηλεκτρομαγνητικό όπλο- railgun του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού

Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2017 20:22
YOUTUBE/usnavyresearch

Στο βίντεο απεικονίζονται βολές του όπλου, στο πλαίσιο δοκιμών από το Office of Naval Research και το Naval Surface Warfare Center, Dahlgren Division, στις 17 Νοεμβρίου 2016.

A- A A+

Βίντεο με δοκιμαστικές βολές από το ηλεκτρομαγνητικό όπλο – railgun που αναπτύσσεται για λογαριασμό του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού αναρτήθηκε στο Ίντερνετ από το Office of Naval Research.

Συγκεκριμένα, στο βίντεο απεικονίζονται βολές του όπλου, στο πλαίσιο δοκιμών από το Office of Naval Research και το Naval Surface Warfare Center, Dahlgren Division, στις 17 Νοεμβρίου 2016.

Όπως αναφέρει το Popular Mechanics, το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ πραγματοποίησε τις πρώτες βολές ηλεκτρομαγνητικού πυροβόλου τέτοιου τύπου το 2012, κάτι που πολλοί εξέλαβαν ως ανατολή μιας νέας εποχής. Ωστόσο, αν και το concept (που περιλαμβάνει την επιτάχυνση βλημάτων σε πολύ υψηλές ταχύτητες μέσω ηλεκτρομαγνητισμού και όχι χημικών προωθητικών) υπάρχει στην επιστημονική φαντασία εδώ και πάρα πολύ καιρό, υπάρχουν κάποια σημαντικά εμπόδια, όπως οι πολύ ψηλές ενεργειακές απαιτήσεις, η έλλειψη αποτελεσματικών δυνατοτήτων καθοδήγησης κ.α.

Δοκιμές σε σκάφος είχαν προγραμματιστεί για το 2016, στο USNS Trenton, ωστόσο αναβλήθηκαν για το 2017. Εν τω μεταξύ, το προηγμένο αντιτορπιλικό USS Zumwalt, το οποίο είναι το πρώτο της κλάσης του και διαθέτει τη δυνατότητα να υποστηρίξει ενεργειακά ένα τέτοιο όπλο, έχει αντιμετωπίσει σειρά προβλημάτων όσον αφορά στα συμβατικά του οπλικά συστήματα, τα οποία, όπως σημειώνεται, πρέπει να επιλυθούν πριν προχωρήσουν οι δοκιμές του συγκεκριμένου πυροβόλου υψηλής τεχνολογίας.

Το συγκεκριμένο όπλο είναι σε θέση να εκτοξεύει βλήματα 10,5 κιλών σε ταχύτητες 7 Μαχ, χρησιμοποιώντας ηλεκτρομαγνητική ενέργεια η οποία διοχετεύεται σε δύο ράγες (rails). Όπλα που έχουν δοκιμαστεί στο Dahlgren μπορούσαν να επιτύχουν εμβέλεια πάνω από 160 χιλιόμετρα και να διαπεράσουν τοίχους ενισχυμένου σκυροδέματος. Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις και μόνο η ταχύτητα του βλήματος ήταν σε θέση να καταστρέψει το στόχο, χωρίς να απαιτείται έκρηξη.

Τα συγκεκριμένα βλήματα σχεδιάζεται να μπορούν να αναχαιτίζουν πυραύλους και αεροσκάφη, να πλήττουν σκάφη επιφανείας ή στόχους στην ξηρά. Ακόμη, το κόστος τους είναι σημαντικά μικρότερο σε σχέση με τα πυραυλικά συστήματα που χρησιμοποιούνται σήμερα.

Προτεινόμενα για εσάς