Ένα δικαστήριο στην Ινδία χορήγησε νομικά δικαιώματα ανθρώπων στους δύο μεγάλους ποταμούς στα βόρεια της χώρας, Γάγγη και Γιάμουνα, που θεωρούνται ιεροί από σχεδόν ένα δισεκατομμύριο Ινδούς.
Η απόφαση έλαβε χώρα λίγες ημέρες αφού ένα δικαστήριο στη Νέα Ζηλανδία απένειμε παρόμοια δικαιώματα στον ποταμό Γουανγκανούι, μετά από πολυετή δικαστική διαμάχη μεταξύ κράτους και αυτόχθονων πληθυσμών.
Μάλιστα οι Ινδοί δικαστές ανέφεραν επίσημα την υπόθεση στη Νέα Ζηλανδία ως δικαστικό προηγούμενο στο σκεπτικό της απόφασης.
Ο ποταμός Γάγγης έχει μήκος 2.525 χιλιόμετρα και, πηγάζοντας από τα δυτικά Ιμαλάια διασχίζει την Ινδία και το Μπαγκλαντές, εκβάλλοντας στον Κόλπο της Βεγγάλης. Είναι ένας από τους πιο μολυσμένους ποταμούς στον κόσμο αλλά παραμένει ιερός για εκατοντάδες εκατομμύρια Ινδούς.
Ο Γιάμουνα είναι ο μεγαλύτερος σε μήκος παραπόταμος του Γάγγη, με μήκος 1.376 χιλιόμετρα, και παρέχει πάνω από το 70% του νερού στο Νέο Δελχί. Σχεδόν 60 εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από τον Γιάμουνα και την ύδρευσή τους. Ο ποταμός είναι επίσης γνωστός για το ότι το Ταζ Μαχάλ βρίσκεται στις όχθες του.
Το δικαστήριο Ουταραντσάλ στο κρατίδιο του Ουταρακάντ έκρινε τη Δευτέρα ότι οι δύο ποταμοί θα απολαμβάνουν παρόμοιο καθεστώς με τον άνθρωπο, γεγονός που σημαίνει ότι αν κάποιος βλάπτει ή ρυπαίνει τα ποτάμια, στα μάτια του νόμου η ενέργεια θα είναι παρόμοια με την βλάβη σε ένα άτομο.
Το δικαστήριο διόρισε τρεις υπαλλήλους ως νομικούς υπεύθυνους για τη διατήρηση και την προστασία των ποταμών και των παραποτάμων τους. Στην υπόθεση της Νέας Ζηλανδίας, οι υπεύθυνοι είναι δύο, ένας εκπρόσωπος του κράτους και ένας των αυτοχθόνων.
Παράγοντες όπως η βιομηχανοποίηση, η αστικοποίηση, η ανεξέλεγκτη ρύπανση, η αποψίλωση των δασών και η απόρριψη λυμάτων έχουν μειώσει τα επίπεδα του νερού σε πολλές