Βερολίνο: Η συμφωνία με την Τουρκία είναι σε ισχύ

Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2017 23:46
UPD:23:59
REUTERS/UMIT BEKTAS

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Στράιτερ στο μπρίφινγκ της Παρασκευής στο Βερολίνο, η γερμανική κυβέρνηση «δεν διαθέτει στοιχεία ότι η Τουρκία έχει αθετήσει» τη συμφωνία για το προσφυγικό με την Ε.Ε. (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Η γερμανική κυβέρνηση διαψεύδει τουρκικές αναφορές για αθέτηση της συμφωνίας στο προσφυγικό. Η Γερμανία θα επαναπροωθεί μόνον πρόσφυγες που θα έρχονται από την Ελλάδα από τώρα και στο εξής.

Το Βερολίνο δεν διαθέτει στοιχεία ότι η Τουρκία έχει σταματήσει να δέχεται πρόσφυγες από την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο Γκέοργκ Στράιτερ όσο και εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, οι σχετικές ανακοινώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Νταβούσογλου δεν επιβεβαιώνονται.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Στράιτερ στο μπρίφινγκ της Παρασκευής στο Βερολίνο, η γερμανική κυβέρνηση «δεν διαθέτει στοιχεία ότι η Τουρκία έχει αθετήσει» τη συμφωνία για το προσφυγικό με την Ε.Ε. Παρά τις όποιες δηλώσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα από μέλη της τουρκικής κυβέρνησης, δήλωσε και εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, «γεγονός είναι ότι η συμφωνία εφαρμόζεται και δεν διαθέτουμε στοιχεία ότι υπήρξαν τις τελευταίες ημέρες ή εβδομάδες κάποιες αλλαγές». 

Ως τώρα 777 εκατ. βοήθεια

Ο Γκέοργκ Στράιτερ διέψευσε επίσης τις τουρκικές καταγγελίες ότι η Ε.Ε. δεν τηρεί τη δέσμευση της για 3 δισ. ευρώ βοήθεια για τους πρόσφυγες στην Τουρκία. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο μέχρι σήμερα έχουν υπογραφεί συμφωνίες για 39 προγράμματα ύψους 1,5 δισ. ευρώ, τα οποία έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται. Για την υλοποίηση τους η Ε.Ε. έχει διαθέσει ως τώρα 777 εκατ. ευρώ.

Η Ε.Ε. τηρεί τις υποσχέσεις της και σε ό,τι αφορά την υποδοχή προσφύγων από την Τουρκία, επεσήμανε στο ίδιο μπρίφινγκ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, Τομπίας Πλάτε. Όπως υπενθύμισε, η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας προβλέπει ότι για κάθε Σύρο πρόσφυγα που θα επιστρέφει από την Ελλάδα στην Τουρκία η Ε.Ε. είναι υποχρεωμένη να δέχεται έναν Σύρο υπήκοο από την Τουρκία. Ωστόσο, αν και επέστρεψαν από την Ελλάδα στην Τουρκία 916 Σύροι - όλοι τους σε εθελοντική βάση - τα κράτη μέλη της Ε.Ε. δέχτηκαν το ίδιο διάστημα 4.100 Σύρους. Τα στοιχεία δείχνουν σύμφωνα με τον κ. Πλάτε ότι Ε.Ε. τηρεί «με το παραπάνω» αυτά για τα οποία έχει δεσμευθεί.

Επαναπροωθήσεις προς την Ελλάδα

Σε άλλο σημείο του μπρίφινγκ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών διευκρίνισε μετά από σχετική ερώτηση της DW ότι οι επαναπροωθήσεις προσφύγων προς την Ελλάδα θα αφορούν σύμφωνα με τις συστάσεις της Κομισιόν μόνο πρόσφυγες που θα έρχονται από τώρα και στο εξής στη Γερμανία. Ο κ. Πλατέ κατέστησε ρητά σαφές πως οι επαναπροωθήσεις δεν αφορούν τους πρόσφυγες που έχουν έρθει στο παρελθόν στη Γερμανία. Σημειωτέον ότι πρόκειται για 38.000 άτομα που είχαν έρθει παράνομα στη Γερμανία αφού προηγουμένως είχαν καταγραφεί στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό του Δουβλίνου το Βερολίνο είχε το δικαίωμα να τους προωθήσει ξανά στην Ελλάδα. Από το 2011 η γερμανική κυβέρνηση όπως και άλλα ευρωπαϊκά κράτη δεν κάνουν όμως χρήση αυτού του δικαιώματος. Αιτία είναι απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που κατέληγε στο συμπέρασμα ότι το σύστημα ασύλου στην Ελλάδα δεν πληροί τις προϋποθέσεις που προβλέπονται από το Δουβλίνο.

Από τα μέσα του 2016 το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών είχε αρχίσει να θέτει επίμονα στην Αθήνα ζήτημα επανοπροωθήσεων. Όπως υποστήριζε, η Ελλάδα διαθέτει πλέον ένα λειτουργικό σύστημα παροχής ασύλου. Με αυτή τη στάση διαφώνησε η ελληνική πλευρά. Όπως εξακολουθεί να υποστηρίζει, το ζήτημα των επανοπροωθήσεων από τη Γερμανία προς την Ελλάδα θα είναι προς συζήτηση από τη στιγμή που εφαρμόζεται η δέσμευση για τη διανομή των προσφύγων στα κράτη μέλη της Ε.Ε. Κατά τα φαινόμενα η γερμανική πλευρά αποδέχεται αυτή την άποψη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή