Η βασκική αυτονομιστική οργάνωση ETA προτίθεται να αφοπλιστεί έως τις 8 Απριλίου και αναμένεται για τον σκοπό αυτό να δώσει σύντομα τις συντεταγμένες των σημείων όπου έχει κρύψει τα όπλα της, ανακοίνωσε η περιφερειακή βασκική κυβέρνηση, ζητώντας τη βοήθεια της Μαδρίτης και του Παρισιού.
«Η βασκική κυβέρνηση αποδίδει αξιοπιστία στο ενδεχόμενο ενός οριστικού αφοπλισμού σύντομα», ανέφερε σε σύντομο διάγγελμά του ο Ινίγο Ουρκούγιου.
«Απαιτεί από την ισπανική και τη γαλλική κυβέρνηση να αποδείξουν ότι έχουν όραμα και να παράσχουν άμεσες οδούς επικοινωνίας προκειμένου να επιτύχουμε αυτό τον σκοπό που είναι ιστορικής σημασίας για την κοινωνία μας», πρόσθεσε.
Η ανακοίνωση έγινε μετά τις δηλώσεις στην εφημερίδα Le Monde, του Τξετξ Ετσεβέρι, μαχητή της βασκικής οργάνωσης Bizi, ο οποίος είπε ότι ο πλήρης αφοπλισμός της ETA, η οποία θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορεί εάν είναι δυνατόν να γίνει «πριν από τις εκλογές» που θα διεξαχθούν στα τέλη Απριλίου στη Γαλλία.
«Η ETA μάς ανέθεσε την ευθύνη του αφοπλισμού του οπλοστασίου της και, τη νύχτα της 8ης Απριλίου, η ETA θα έχει πλήρως αφοπλιστεί», δήλωσε επίσης ο Τξετξ Ετσεβέρι στη Monde.
Πηγή που πρόσκειται στις συνομιλίες για τον αφοπλισμό επιβεβαίωσε στη συνέχεια την πληροφορία, με δήλωση στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Πριν από τις 8 Απριλίου, η ETA προτίθεται να δώσει τις συντεταγμένες των κρυψώνων όπλων της προκειμένου ο αφοπλισμός να είναι πλήρης, διευκρίνισε πηγή που πρόσκειται στις συνομιλίες στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Δίνοντας την εντύπωση ότι πρόκειται για ένα σενάριο που είχε διαμορφωθεί εκ των προτέρων, ο επικεφαλής της βασκικής κυβέρνησης εκφώνησε στη συνέχεια σύντομο διάγγελμα, στις 15:00 ώρα Ελλάδας, επιβεβαιώνοντας την είδηση.
Η ETA ανακοίνωσε τον Οκτώβριο του 2011 ότι αποκηρύσσει οριστικά τη βία. Έπειτα από περισσότερα από 40 χρόνια βίας στο όνομα του αγώνα της για την ανεξαρτησία Χώρας των Βάσκων και της Ναβάρας, πραγματοποίησε την τελευταία επίθεσή της το 2010, προκαλώντας τον θάνατο ενός αστυνομικού, σε γαλλικό έδαφος και ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων που αποδίδεται στις ενέργειές της στους 829 νεκρούς.
Όμως αρνείτο από τότε να διαλυθεί και να αφοπλιστεί, απαιτώντας διαπραγματεύσεις με το Παρίσι και τη Μαδρίτη για την τύχη των περίπου 250 μελών της που παραμένουν κρατούμενοι σε φυλακές της Ισπανίας και της Γαλλίας.
Η Μαδρίτη και το Παρίσι αρνήθηκαν κάθε διαπραγμάτευση, απαιτώντας τη διάλυσή της χωρίς αντισταθμιστικά οφέλη.