Νικολίτσα Ντρίζη: «…Είναι ένας άνθρωπος με σπάνια ψυχική δύναμη…»

Η ηθοποιός μιλά για την παράσταση «Ο Μοσκώβ - Σελήμ»
Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2017 17:25
Stavros Habakis

Η ηθοποιός Νικολίτσα Ντρίζη μάς μιλά για την παράσταση «Ο Μοσκώβ - Σελήμ».

A- A A+

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Πρωταγωνίστρια σε ένα έργο υψηλής ψυχογραφικής ανάλυσης, βαθιά αντιπολεμικό, ένα κείμενο για την αγωνία της ταυτότητας και τις συνεχείς διαψεύσεις, ένα έργο που αναδεικνύει τον πλούτο και την περιπέτεια της γλώσσας μας, η ηθοποιός Νικολίτσα Ντρίζη μάς μιλά για την παράσταση «Ο Μοσκώβ - Σελήμ».

Το τελευταίο διήγημα του Γεώργιου Βιζυηνού, το οποίο υμνεί τον άνθρωπο και τη φιλία, παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Ξανθόπουλου, στην Εφηβική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, κάθε Σάββατο και Κυριακή, στις 7 το απόγευμα.

STAVROS HABAKIS
Κάτω από ποιες συνθήκες έγραψε αυτό το διήγημά του ο Γεώργιος Βιζυηνός;

Ο “Μοσκώβ - Σελήμ” είναι το τελευταίο διήγημα που έγραψε ο Γεώργιος Βυζηινός, το 1886, λίγα χρόνια πριν νοσήσει ψυχικά και νοσηλευτεί στο Δρομοκαΐτειο, το 1892, και δημοσιεύτηκε - εν αγνοία του, όσο ήταν έγκλειστος στο ψυχιατρείο - το 1896, σε συνέχειες, από το περιοδικό Εστία.

Για τι μιλάει μέσα από αυτό το αντιπολεμικό κείμενο;

Οι συνθήκες, κάτω από τις οποίες μεγαλώνει ο ήρωας του Βιζυηνού, η προβολή των δικών της επιθυμιών που κάνει η μητέρα του σε αυτόν, η απώθηση που νιώθει από τον πατέρα του, οι πόλεμοι που βιώνει για μια πατρίδα, που, τελικά, την αμφισβητεί και την αποστρέφεται, νομίζω, φωτίζουν την αδυναμία και το παράλογο της ανθρώπινης φύσης.

STAVROS HABAKIS
Σκιαγραφείστε μας τον Μοσκώβ - Σελήμ.

Στην ύπαρξη του Μοσκώβ - Σελήμ, καθρεφτίζονται όλη η σκληρότητα και η αδικία, που μπορεί να υποστεί ένας άνθρωπος στη ζωή του, και σε οικογενειακό, αλλά και σε κοινωνικοπολιτικό επίπεδο. Είναι ένας άνθρωπος με σπάνια ψυχική δύναμη, που επιλέγει να αγωνίζεται μόνιμα για την αγάπη, για την οικογένειά του, για την πατρίδα του, και που, ακόμα κι όταν ματαιώνεται πλήρως και με τον πιο άσχημο τρόπο από αυτόν τον αγώνα, δεν σταματάει να περιμένει, να ζει, διατηρώντας μέσα του σαν φυλαχτό το φως που του έχει απομείνει.

Τι αναζητεί και πού το βρίσκει τελικά;

Σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, ο Σελήμ βρίσκεται σε μόνιμη αναζήτηση της αγάπης και της βαθιάς ουσιαστικής ανθρώπινης επαφής. Αυτός είναι και ο λόγος, παράλληλα με την επιθυμία του να υπηρετήσει τα ιδανικά της πατρίδας του, που οδηγείται στον πόλεμο. Όταν αυτά τα βρίσκει στο πρόσωπο του εχθρού, βιώνει μέσα του μια μεγάλη μεταστροφή. Μια μεταστροφή που κάνει τον αναγνώστη να επαναπροσδιορίσει την έννοια “άνθρωπος” και να αντλήσει από αυτήν όλη την ομορφιά που εμπεριέχει.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του δικού σας ρόλου;

Δεν υπάρχουν μοιρασμένοι ρόλοι. Είμαστε τέσσερις ηθοποιοί, που στοίχημά μας είναι να υπάρχουμε σε κάθε παράσταση ως μια οντότητα που αφηγείται την ιστορία και, μέσω της αφήγησης, να δίνουμε υπόσταση σε όλα τα πρόσωπα που την περικλείουν.

Στην τόσο ταραγμένη εποχή που ζούμε, ποια ιδιαίτερα χρήσιμα μηνύματα αποπνέει η παράσταση;

Το μήνυμα της κάθε παράστασης είναι, νομίζω, προσωπική υπόθεση του θεατή. Ο καθένας αναπτύσσει τον δικό του διάλογο με αυτό που παρακολουθεί και είναι ευχής έργο να φεύγει, έχοντας πάρει κάποιο μήνυμα ή έχοντας αναρωτηθεί για πράγματα που τον αφορούν. Εμάς, σίγουρα, μας συγκίνησε, κατά τη δημιουργία της παράστασης, η βαθιά ανθρωπιά του ήρωα, η μαχητικότητά του σε προσωπικό, αλλά και συλλογικό επίπεδο, η τεράστια αλλαγή που βιώνει μέσα του και η δύναμή του να αποτραβηχτεί προς το τέλος της ζωής του, όντας πληγωμένος από την ανθρώπινη συναναστροφή.

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Ξανθόπουλος, σκηνικά - κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου, κίνηση: Χαρά Κότσαλη, φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας, μουσική: Αλέξης Καλοφωλιάς, βοηθός σκηνοθέτη: Μαντώ Γιαννίκου, βοηθός σκηνογράφου - ενδυματολόγου: Δάφνη Παπαϊωάννου, κατασκευή σκηνικού: Περσεφόνη Νικολακοπούλου - Νίνα Ιωαννίδου (FLERIA), φιλολογικός σύμβουλος - σύμβουλος δραματουργίας: Ιωάννης - Ιόλαος Μανιάτης, παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση. Ερμηνεύουν: Νικολίτσα Ντρίζη, Αγγελική Παπαθεμελή, Κώστας Σεβδαλής, Γιώργος Φριντζήλας.

Πληροφορίες

Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση: λεωφ. Συγγρού 107 - Αθήνα, τηλ.: 210 9005800. Παραστάσεις: έως 9 Απριλίου 2017: για το κοινό: Σάββατο και Κυριακή: 19.00, για σχολεία: πρωινές παραστάσεις. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 12 ευρώ, μειωμένο ή μικρή παρέα (5 - 9 άτομα): 10 ευρώ, μεγάλη παρέα (10+ άτομα): 9 ευρώ, ΑΜΕΑ - άνεργοι: 5 ευρώ, συνοδός ΑΜΕΑ: 9 ευρώ. Πώληση εισιτηρίων: ταμείο Στέγης (Δευτέρα - Κυριακή: 9:00 - 21:00), καταστήματα: Γερμανός και ΟΤΕSHOP, Ιανός οδού Σταδίου, τηλεφωνικά:  210 9005800, γραμμή Φίλων της Στέγης: 213 0178200 (Δευτέρα - Κυριακή: 9:00 - 20:00), ηλεκτρονικά: sgt.gr, η υπηρεσία print@home είναι διαθέσιμη για τις online αγορές εισιτηρίων. Τυπώστε το εισιτήριό σας από όπου κι αν βρίσκεστε και μπείτε με αυτό απευθείας στην αίθουσα.

Προτεινόμενα για εσάς