«Πολύ σύντομα» θα αναληφθούν οι αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες για το θέμα των υιοθεσιών και της αναδοχής, όπως διαβεβαιώνει η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, σε έγγραφό της που διαβιβάστηκε στη Βουλή.
Η κ. Φωτίου τονίζει ότι η δημιουργία ενός νέου νομικού και διοικητικού πλαισίου για την υιοθεσία είναι ύψιστη προτεραιότητα του υπουργείου, τόσο για να αντιμετωπιστούν τα κακώς κείμενα, όσο και για να αποτελέσει η υιοθεσία, μαζί με την αναδοχή, στοιχείο της πολιτικής αποϊδρυματοποίησης. Σκοπός είναι, όπως αναφέρει, τα παιδιά που για διάφορους λόγους είναι είτε εγκαταλελειμμένα σε δημόσια νοσοκομεία είτε διαβιούν σε ιδρύματα κλειστής φροντίδας να βρουν εναλλακτικές μορφές φροντίδας, προπάντων οικογενειακό περιβάλλον.
Όπως διευκρινίζει η αναπληρώτρια υπουργός, για το λόγο αυτό ετοιμάζεται, σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, νομοθετική παρέμβαση με την οποία θα τεθούν κανόνες για την καταγραφή των παιδιών προς υιοθεσία ή αναδοχή, των υποψήφιων θετών ή ανάδοχων γονιών, των δομών φιλοξενίας των παιδιών μέχρι την αναδοχή ή την υιοθεσία και θα αναβαθμιστούν οι σχετικές υπηρεσίες του υπουργείου, των Περιφερειών και των Δήμων. «Το εγχείρημα αποσκοπεί στην απλούστευση και επιτάχυνση των διαδικασιών, χωρίς να υπάρξουν εκπτώσεις στη μέριμνα για το συμφέρον των παιδιών, αλλά και στη διαφάνεια και την αποτροπή παράνομων ενεργειών» αναφέρει η κ. Φωτίου.
Το έγγραφο διαβιβάστηκε στις 9 Μαρτίου, έπειτα από ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής της Ν.Δ., Μάριος Σαλμάς, με την οποία ζητούσε να ενημερωθεί ποιος είναι ο αριθμός των βρεφών που βρίσκονται εγκαταλελειμμένα στα νοσοκομεία της χώρας και ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις διαδικασίες αναδοχής και υιοθεσίας.
Περίπου 2.000 παιδιά σε ιδρύματα
Η κ. Φωτίου απαντά ότι ο αριθμός των εγκαταλελειμμένων στα νοσοκομεία βρεφών είναι διαρκώς μεταβαλλόμενος, καθώς από τη μια καταγράφονται νέα περιστατικά εγκατάλειψης και από την άλλη καταβάλλεται προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την απομάκρυνσή τους από το νοσοκομειακό περιβάλλον.
Ο κ. Σαλμάς ζητούσε επίσης να ενημερωθεί για το ποιος είναι ο αριθμός των παιδιών που φιλοξενούνται σε ιδρύματα που έχουν αποστολή την ολοκλήρωση των διαδικασιών υιοθεσίας και αναδοχής των παιδιών αυτών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαβιβάζει η κ. Φωτίου, «στο σύνολο των ιδρυμάτων που λειτουργούν στη χώρα, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, τα παιδιά που φιλοξενούνται σε αυτά, ηλικίας έως 18 ετών, είναι περίπου 2.000».
Πηγή: ΑΜΠΕ