Οι κοσμοθεωρίες του Ντόναλντ Τραμπ και της Άνγκελα Μέρκελ είναι τελείως διαφορετικές. Ο κ. Τραμπ θεωρεί την προσφυγική πολιτική Μέρκελ καταστροφική και εκείνη θεωρεί το αντιμεταναστευτικό διάταγμα αδικαιολόγητο. Θα βρεθεί κοινή βάση συνεργασίας;
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πίστευαν ότι η κ. Μέρκελ έχει δει τα πάντα στις διατλαντικές σχέσεις. Με τον Τζορτζ Μπους, τον νεότερο, ο οποίος δεν ήταν καθόλου δημοφιλής στη Γερμανία, αλλά και με το αγαπημένο παιδί της γερμανικής κοινής γνώμης Μπαράκ Ομπάμα κατάφερε να διατηρήσει καλές σχέσεις και να γίνει μία από τους σημαντικότερους συνομιλητές τους στην Ευρώπη, παρά τις μεγάλες προκλήσεις, όπως ήταν ο πόλεμος στο Ιράκ επί Μπους και το σκάνδαλο παρακολουθήσεων της NSA επί Ομπάμα.
Η συνάντηση, την Τρίτη, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλτ Τραμπ αποτελεί αναμφίβολα την μέχρι σήμερα δυσκολότερη αποστολή για την Γερμανίδα καγκελάριο στην εξωτερική πολιτική. Όπως εκτιμά ο Γιόζεφ Γιάνιγκ, επικεφαλής του παραρτήματος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR) στο Βερολίνο, «πότε μέχρι σήμερα οι σχέσεις των δύο χωρών δεν ήταν τόσο πολύπλοκες».
Κατά την εκτίμηση του Τζον Χάρπερ, ειδικού σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς στην Μπολόνια «η κ. Μέρκελ θα πρέπει να επιλέξει ένα εντελώς διαφορετικό δρόμο για να αποκτήσει σχέσεις με τον νέο Αμερικανό πρόεδρο, διότι πρώτον είναι εντελώς διαφορετικός χαρακτήρας από τους προκατόχους του και δεύτερον δεν έχει σχεδόν καμία πολιτική εμπειρία».
Μέρκελ και Τραμπ υπό πίεση
Μέρκελ και Τραμπ έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες κοσμοθεωρίες. Η καγκελάριος πιστεύει στο διάλογο και την συνεργασία στη διεθνή πολιτική, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίζεται ως ηγέτης μιας υπερδύναμης, ο οποίος δεν πιστεύει στην αποτελεσματικότητα διεθνών θεσμών και δομών. Τα κοινά στοιχεία Μέρκελ και Τραμπ είναι ελάχιστα. Κατά συνέπεια και οι δύο ειδικοί Γιάνιγκ και Χάρπερ δεν αναμένουν απτά αποτελέσματα από την πρώτη συνάντηση της καγκελαρίου με τον πρόεδρο στον Λευκό Οίκο.
Αφορμή για το ταξίδι της κ. Μέρκελ είναι η προετοιμασία της συνόδου των G20 τον Ιούλιο στο Αμβούργο. Στην ατζέντα των συνομιλιών θα βρεθεί φυσικά και το μέλλον της Ε.Ε. Για τον Τζον Χάρπερ θα ήταν ήδη επιτυχία της Άνγκελα Μέρκελ εάν ο Ντόναλντ Τραμπ άλλαζε τρόπο αντιμετώπισης της Ε.Ε.: «Αυτό που ελπίζω να προκύψει από τη συνάντηση θα είναι η καγκελάριος να πείσει τον Ντ. Τραμπ να τερματίσει τις επιθέσεις στην Ε.Ε. και να πάψει να υποστηρίζει με τις δηλώσεις του την Μαρίν Λεπέν».
Από την πρώτη συνάντηση πάντως δεν θα ξεκαθαρίσει εάν ο πρόεδρος και η καγκελάριος θα βρουν μια κοινή βάση συνεργασίας. Ίσως να τα καταφέρουν καλύτερα προς τα τέλη του χρόνου, όταν θα έχουν γίνει οι γερμανικές εκλογές και ο πρόεδρος Τραμπ θα έχει παρουσιάσει πρώτα αποτελέσματα της πολιτικής του στους Αμερικανούς. Παρόλα αυτά πάντως, ο Τζον Χάρπερ θεωρεί ότι από τη συνάντηση θα προκύψει κάτι θετικό: «Όταν ο Τραμπ γνωρίσει τη Μέρκελ, δεν θα του είναι πια τόσο εύκολο να της επιτίθεται».